Megosztás
2014.8.4. |

Együtt-PM: hozzák nyilvánosságra a szerződéseket!

 

Az Együtt-PM Szövetség a multinacionális cégekkel kötött minden stratégiai megállapodás nyilvánosságra hozatalát követeli annak érdekében, hogy kiderüljön: miért teljesítenek rosszabbul ezek a cégek a munkahelyteremtésben, mikor a partnerség éppen ennek fokozására szolgálna.

 

Az Index hírportálon ma megjelent cikk tanúsága szerint, a munkahelyteremtés nem lendült fel a kormány stratégiai megállapodásainak hatására. Bár összességében nőtt a multiknál foglalkoztatottak száma, a stratégia szövetséges cégeknél kevésbé, mint a versenyszféra egészében, sőt: hamarosan további elbocsátások jöhetnek, amik negatívba fordíthatják az eredményt – írja a lap.

 

A kormány sikerpropagandájának gerincét képezi, hogy Szijjártó Péter államtitkár hetente aláír egy stratégiai megállapodást valamely – többnyire magyarországi telephellyel rendelkező multinacionális – céggel. Ezek a médiaesemények azt hivatottak demonstrálni, hogy a magyar kormány nem ellensége a „jó multiknak”, akik beruházásokat hoznak, és munkahelyeket teremtenek Magyarországon.

Az Index mostani elemzéséből azonban kiderül, hogy ezek a cégek semmivel nem teljesítenek jobban a munkahelyteremtésben, mint a többi versenyvállalat, sőt kissé alacsonyabb náluk a növekedés. Ráadásul a kabinet két stratégiai partnere, a Nokia és a Jabil Circuit, több mint 5000 főt bocsátottak el a szerződés aláírása óta.

Az Együtt-PM Szövetség azt szeretné tudni, mi van a kormány sikerpropagandája mögött: hogyan lehetséges az, hogy a partnercégek rosszabbul teljesítenek a munkahelyteremtésben, mint a többiek? Éppen ezért, első lépésben azt követeljük: hozzák nyilvánosságra a 2012 óta aláírt összes stratégiai megállapodást!

 

Budapest, 2014. augusztus 4.

Együtt-PM Szövetség

 

(Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)