tordai_bence
Megosztás
2016.11.13. |
A kormány által ajánlott minimálbér-emelés jó irányban tett lépés, de keveset ad a dolgozóknak, megdobja az inflációt és ezzel hátrányba hozza a nyugdíjasokat, sőt: mindannyiunkat érintő megszorításokhoz vezet.
 
A kormány által ajánlott minimálbér-emelés nettó 85 ezer forintot jelentene havonta jövőre, ami előrelépés ugyan, de messze elmarad a Párbeszéd által javasolt nettó 105 ezer forinttól, amelyet az alapjövedelem-tanulmányban mutattunk be részletesen. 
 
Az emelés technikája sem megfelelő: a kormány javaslata a minimálbér közelében foglalkoztatóknak a járulékcsökkentés ellenére is költségnövekedést jelent, amelyet magasabb árak formájában a fogyasztókra hárítanak majd tovább - különösen rosszul járnak a nyugdíjasok és a munkanélküli vagy közmunkás háztartások.
 
Ezzel szemben a Párbeszéd megoldása nem jelentene költségnövekedést a munkáltatóknál, így nem növelné az inflációt sem.
 
A kormány javaslata ugyanakkor a minimálbérnél, illetve garantált minimumbérnél többet fizető foglalkoztatónak olyan költségcsökkentést tesz lehetővé, amelyet azok nem biztos, hogy béremelésre fordítanak majd. Így a költségvetés is rosszul jár, amiből megszorítások következnek, de a dolgozók sem biztos, hogy megkapják az emelést.
 
A Párbeszéd javaslata ezzel szemben minden munkavállalónak plusz 31 ezer forintot garantál az átlagbér szintjéig. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg garantált bérminimumot keresők 117 ezer forintot vihetnének haza, míg a kormány javaslata szerint a 25 százalékos emelés után is csak nettó 107 ezer forintra számíthatnak.
 
Budapest, 2016. november 13.
a Párbeszéd szóvivője
 
Mindenki számít!
Csatlakozz!