Megosztás
2016.6.19. |

A Nemzetgazdasági Minisztérium Szabó Tímeának adott válaszából kiderül: a minimálbér és a garantált bérminimum várhatóan bő 5%-kal fog nőni jövőre. A Párbeszéd Magyarországért szerint ez édeskevés; az Alapjövedelem bevezetésével a legkisebb nettó bér 110 ezer forintra ugrana, és hasonló arányban nőne minden átlag alatti jövedelem.

 

Tállai András azt írta a Párbeszéd Magyarországért társelnökének, hogy 2017-re „5,1%-os mértékű bruttó átlagkereset növekedéssel” számolnak, és a „minimálbér- és a garantált bérminimum tekintetében is ezt a mértéket vettük figyelembe”. Hozzáteszik ugyan, hogy „a konkrét mérték azonban idén is a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) fog kialakulni”, de tudjuk, a „konzultáció” a NER-ben feltétel nélküli igazodást jelent. A 2016-os minimálbér-tárgyalások is éppen arra az eredményre vezettek, amit már a költségvetés elfogadásakor megismerhettünk.

Ebből az következik, hogy jövőre a bruttó minimálbér 116 610, a garantált bérminimum 135 579 forintra emelkedhet; ezek nettója 77 546, ill. 90 160 Ft.

A Párbeszéd Magyarországért szerint ennél nagyságrendileg komolyabb béremelés szükséges és lehetséges: az Alapjövedelem bevezetésével és 9%-os minimálbér emeléssel a legkisebb nettó 110 ezer, a garantált bérminimumból kézhez kapott pénz kb. 135 ezer forint lenne. Mindez csak minimálisan növelné a munkáltatók bérköltségét, viszont megugrana a belső kereslet és ugyanúgy az emberek életszínvonala.

 

 

 
Budapest, 2016. június 19.
a Párbeszéd Magyarországért szóvivője

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!