Párbeszéd
Megosztás
2017.5.19. |

Csütörtökön lezárult a 2018-as költségvetéshez benyújtható módosítók határideje. A Párbeszéd olyan kulcsfontosságú javaslatokat nyújtott be, amely az emberek 85 százalékának segíti a megélhetését, szemben a kormány szándékával, amely csak a legkedvezőbb helyzetben élőknek segít. Ezért javasoltuk, hogy a CSOK-ra fordított támogatásokat szociális bérlakásépítésre, a Paks II. erőmű építése helyett az emberek energiahatékonysági lakásfelújítására fordítsák a pénzt, és a leépülő közmunkarendszer helyébe közösségi gazdaságfejlesztésre!

A Párbeszéd szerint a banki ingatlanprojekt-fejlesztőknek és a legjobb helyzetben élőknek kedvező CSOK 200 milliárdos forrását a kormánynak, a szociális bérlakásépítésre, önkormányzati bérlakások felújítására, a sok ezer bérlakás lakhatóvá tételére kell fordítania. Így a fiatalok, nehéz sorban élő családok, egyedülálló anyák részére is méltó lakhatási feltételeket teremthetnek.

Sőt a meglévő lakások, családi házak értéke is növelhető, a rezsijük tartósan, 20-30 százalékkal csökkenthető lesz, ha a felesleges Paks II. atomerőmű építése helyett 106 milliárd forintot energiahatékonysági lakásfelújítási programra fordítanak, ahogy azt a Párbeszéd Mindenki számít programjában javasolja. Egy Századvég-tanulmány szerint a pazarló magyar energiafelhasználásban „másfél Paksnyi” energia-megtakarítási lehetőség van.

A kormány 100 milliárd forintot von ki a közmunka-rendszerből valamely sport vagy presztízsberuházásra, miközben 50-70 ezer közmunkás számára szűnhet meg a jövedelemszerzési lehetőség. Javasoljuk, hogy inkább fordítsák értékteremtő, közösségi gazdaságfejlesztésre, vagyis szociális gazdaságok, szövetkezetek létrehozására kizárva azt, hogy fideszes Voldemortok bármikor lenyúlhassák a források 95 százalékát. 

A Párbeszéd szerint a Mindenki számít programunk jegyében megfogalmazott javaslatok az emberek többségének tényleges problémáinak megoldását szolgálják, és egyben jelentős gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtő hatása is lenne.

Budapest, 2017. május 19.
Párbeszéd Sajtó

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!