roma holokauszt
Megosztás
2017.8.2. |

Több mint negyven éve ezen a napon emlékezünk meg azokról a roma honfitársainkról, akiket kegyetlenül lemészároltak a második világháborúban. Ezt a gaztettet sosem szabad elfelejtenünk, hiszen pusztán származásuk miatt gyilkoltak meg több tízezer cigány embert, férfiakat, nőket, gyermekeket.

Hazánkban egyre erősödik az idegengyűlölet, aminek sok roma honfitársunk esik áldozatul nap mint nap. Elítéljük a gyilkosokat, elítéljük azokat az embereket, akik más emberek elpusztításában részt vettek, ahogy elítéljük mindazokat, akik a mai napig szítják a gyűlöletet embertársaink ellen.

A Párbeszéd szerint hazánk sok roma magyar méltóságát megsérti a mindennapokban. Megkérdőjelezik mások alapvető emberi jogait azzal, hogy a nagy hőségben közkutakat szerelnek le a nyomortelepeken, hogy megtagadják a téli tüzelő kiosztását, hogy elkülönítik az iskolákban a cigány tanulókat. A gyűlölet ellen így nem csak ezen a napon, hanem az év 365 napján fel kell lépni. Enélkül azonban a szolidáris, egyenlő esélyeket teremtő és békés Magyarország továbbra is csak álom marad.  

Budapest, 2017. augusztus 2.
Párbeszéd Sajtó