Megosztás
2016.1.12. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) cinikus embertelenségnek tartja, hogy a Belügyminisztérium február 15-ig vár a szociális tűzifa kiutalásával a fagyoskodó rászorulóknak.  A PM szerint a szegényellenes Orbán-kormányt konkrét felelősség terheli az otthonukban megfagyó minden egyes halálesetért. A Fidesz semmilyen elfogadható magyarázattal nem igazolható, szívtelen szociális rendszerével ellentétben a PM Zuglói Modellje azonnali, összetett megoldást kínál a kisjövedelműeknek a téli időszak átvészelésére. 

 

Mai sajtóhírek szerint az óév utolsó napjaitól január 10-ig tartó hidegben 75 ember hunyt el kihűlésben, többségük saját fűtetlen otthonában. A PM szerint nincs mentség a halogatásra, a szabályozást késedelem nélkül módosítani kellene a rászorulók megfelelő mennyiségű tűzifával való gyors ellátása érdekében.

 

A PM-es Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzat  már decemberben kiosztatta a jogosultak számára a tűzifát. Zuglóban olyan lakásfenntartási támogatást is sikerült kidolgozni, amely az adósságok kialakulásával és felhalmozódásával, a közüzemi szolgáltatások kikapcsolásával és a lakhatás elvesztésével szemben nyújt védelmet. Ezt egészíti Karácsony Gergely polgármester javaslatára elfogadott, a rászoruló kerületi lakosokat minimumjövedelemben részesítő rendelet, amely szerint a kerület 26 ezer forintig kipótolja mindazok jövedelmét, akiknek ennél kevesebb bevételük van.

 

A Zuglói Modell példaértékű, hiszen a kormány nemtörődömségével szemben valós támogatást nyújt a rászorulóknak a téli hónapok átvészelésére.

 

Budapest, 2016. január 12.

 

Szabó Rebeka

Zugló PM-es alpolgármestere

 

 

 Új. Bal. Zöld.