Megosztás
2020.10.6. |

A Párbeszéd üdvözli, hogy a kormány sok év után megfogadta és teljesítette az orvosi bérek emelését, de ez még nem elégséges ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás érdemben javuljon Magyarországon. Az orvosok mellett a biztonsági betegellátáshoz nélkülözhetetlen a többi egészségügyben dolgozó szakember béremelése is, amit ez a törvény nem tartalmaz. A Párbeszéd ezért törvényjavaslatot nyújt be, amelyben 80%-kal megemeli az egészségügyi dolgozók bérét.

 

Orbán Viktor elmúlt 10 éves kormányzása alatt nemcsak az orvosok, hanem betegápolók, műtősök, betegszállítók, műszaki dolgozók, minden más, az egészségügyben dolgozó ember vándorolt külföldre vagy hazánkon belül pályát módosított az alacsony bérek és megalázó körülmények miatt. Ha az ő bérüket nem emeli meg a kormány, akkor érdemi javulás nem várható el sem az alapellátásban, sem a járó- és fekvőbeteg-ellátásban.

 

Az orvosok béremelése szükségszerű, nem tartjuk viszont elfogadhatónak azt, hogy a kormány összesen négy órát adott a szakmai szervezeteknek a véleményezésre, ahogy a személyes közreműködés lehetőségének egylépcsős kivezetése is ahhoz vezethet, hogy egyes szakorvosi ellátások bizonyos intézményekben nem lesznek elérhetőek. A Párbeszéd követeli azt is, hogy a törvény végrehajtásához szükséges további jogszabályokat a kormány a Magyar Orvosi Kamarával és szakmai szervezetekkel együttműködve dolgozza ki annak érdekében, hogy mindenki megkapja az emelt juttatást és méltó munkakörülményeket.

 

A Párbeszéd a kormány jelenlegi javaslatához benyújtott egy módosító indítványt, amelynek értelmében nem csak az orvosoknak, hanem minden egészségügyben dolgozó munkavállalónak jövőre 80%-kal nőne a bére.

 

A Párbeszéd továbbra is küzd az emberek tisztességes megélhetéséért és az Alapjövedelem bevezetéséért!

 

 

Budapest, 2020. október 6.

 

Szabó Tímea, 

a Párbeszéd frakcióvezetője

 

(Fotó: pixabay.com)