Megosztás
2015.7.13. |

A főpolgármester büszke rá, hogy minden érvet félresöpörve az orosz pályázónak adja a metrófelújítás-bizniszt, hiába olcsóbb és jobb az észt Skinest Rail ajánlata. Az újabb „kiemelt”, azaz lemutyizott beruházásra egy testre szabott törvény ad lehetőséget – a PM szerint a Fidesz Paks2 után újabb ügyben szolgálja Putyin gazdát a magyar emberek érdeke helyett.

 

A PM elfogadhatatlannak tarja, hogy a BKV a fővárosi közgyűléssel és a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül döntött egy 69 milliárdos tenderről és egy átgondolatlan, átláthatatlan és mutyigyanús elbírálást követően kíván szerződést kötni az orosz Metrovagonmas céggel. A PM ezért a bírálati folyamat tisztázásáig a folyamatban lévő szerződéskötés azonnali felfüggesztését követeli.

 

Részletes indoklást akarunk látni arra, hogy milyen pénzügyi, biztonsági és szakmai szempontok alapján döntöttek a hosszú távon előnyösebb új metrókocsik vásárlása helyett a régiek felújítása mellett.  Nem értjük, miképp nyerhetett az orosz cég a 9 milliárd forinttal olcsóbb, korszerűbb, és öt évvel hosszabb garanciát adó, könnyen pótolható hiányosságok miatt érvénytelennek nyilvánított észt ajánlattal szemben. 

 

A 3-as metró története újabb példa arra, hogy az orosz-Fidesz szövetség érdekei éles ellentétben állnak az állampolgárok érdekeivel – és Orbánék számára nem kérdés, hogy a pártjukat és Putyint, vagy a magyar embereket szolgálják-e inkább.

 

Budapest, 2015. július 13.

 

 

PM Sajtó