Megosztás
2015.11.26. |

Sajtóbeszámolók és helyszíni tapasztalatok szerint a Tisza magas vízállásakor rendszeresen több ezer tonna hulladék úszik át a folyón ukrán területéről Magyarországra. A Párbeszéd Magyarországért (PM) azonnali kormányzati beavatkozást sürget a környezeti és közegészségügyi kockázatot jelentő spontán szemétimport ellen. 

 

A magyar sajtó képekkel illusztrált beszámolói szerint az egyszerű kommunális hulladék mellett állati tetemeket, romlott élelmiszermaradékot, használt sütőolajat és egyéb veszélyes hulladékot is tartalmaznak a Tiszán Ukrajnából Magyarországra úszó szeméthegyek. A jelenség oka, hogy Ukrajnában nincs szelektív hulladékgyűjtés, számos településen pedig a szervezett hulladékszállítás sem működik. A folyó árvíz idején összegyűjti és magával sodorja a hullámtérre illegálisan lerakott hulladékot, ez úszik át most Magyarországon is.

A PM az Orbán-kormány azonnali közbelépését követeli. Bárki is a felelős a szennyezésért, a magyar lakosság és a hazai környezet megvédése a mindenkori magyar kormányzati szervek feladata. A hulladék összegyűjtéséről, a veszélyes összetevők haladéktalan kiemeléséről, az esetlegesen magyar területen ragadó szennyező anyagok ártalmatlanításáról ugyanúgy gondoskodni kell, mint az ukrán társszervek értesítéséről, illetve a hasonló esetek megelőzéséről. 

A környezetvédelmi intézményrendszert évek óta leépítő kormány ebben az ügyben is elégtelenre vizsgázott: megengedhetetlen, hogy a tömeges szennyezésről a magyar hatóságok nem is értesültek, amíg a sajtó fel nem hívta rá a figyelmet.

 

 

Szeged, 2015. november 26.

Kovács Tamás

a PM szegedi elnöke