Megosztás
2015.2.3. |

Az államadósság és a munkanélküliség elleni, bukással végződött csaták után az Orbán-kormány most az energiahatékonyság ellen indított harcot: hamarosan uniós eljárás indulhat az országgal szemben egy olyan irányelv átvételének elszabotálása miatt, amely fenntartható rezsicsökkenést biztosíthatott volna a magyar családoknak. A Párbeszéd Magyarországért szerint újra bebizonyosodott, hogy a kormány az orosz energiafüggés fenntartásában érdekelt.

 

A napelemadó után itt az újabb csapás a zöld energetikai megoldásokra: az Orbán-kormány nem hajlandó honosítani az EU energiahatékonysági irányelvét, és emiatt kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Az említett irányelv az államot és az energiaszolgáltatókat is kötelezné, hogy segítsenek a lakosságnak kevesebb energiát fogyasztani – most bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány ezt nem akarja.

 

Az irányelvet január végéig kellett volna (utolsó határidőként) a magyar jogba ültetni. A szabályozás előírná, hogy évente a kormányzati épületek 3 százalékát energetikailag korszerűsíteni kell, a közbeszerzéseknél az energia-hatékony megoldásoknak előnyt kell élvezniük. Szorgalmazná az okos mérés bevezetését, és kikényszerítené, hogy az energiaszolgáltatók a bevételeik adott hányadát a lakossági energiatakarékosság támogatására fordítsák – ez utóbbival évente akár 100 ezer lakás hőszigetelését is meg lehetne oldani.

 

A PM megdöbbentőnek tartja, hogy az Orbán-kormány inkább büntetést fizet Brüsszelnek, de nem hajlandó hozzájárulni, hogy a családok energiaszámlája, a környezetszennyezés és az energiafüggőség fenntartható módon csökkenjen. A Fidesz láthatóan inkább az orosz energiafüggőség további fenntartásában érdekelt – erről hamarosan papírjuk is lesz az EU-tól.

 

Budapest, 2015. február 3.

 

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője,

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja