Megosztás
2016.3.13. |

Az uniós tagállamok a napokban elhalasztották a szavazást egy olyan növényvédőszer, a glifozát újraengedélyezéséről, amelynek egészségkárosító hatásait már az ipari lobbisták sem vonják kétségbe. A magyar kormány civil információk szerint az engedélyezés mellett szavazott. A Párbeszéd Magyarországért (PM) azonnali tisztázást sürget, és a rákkeltő vegyszer azonnali betiltását követeli.

 

A közelmúltban több, mint 180 ezer európai állampolgár fejezte ki tiltakozását a jelenleg  legnagyobb mennyiségben használt növényvédőszer-hatóanyag, a glifozát újraengedélyezése ellen.  A glifozát mindenütt jelen van: egy vizsgálat szerint a német lakosság 75%-ának teste szennyezett vele, vizeletükben annak átlagos szintje az ivóvízben megengedett határérték ötszöröse volt, és különösen a gyerekek tűntek veszélyeztetettnek.

A glifozát állatkísérletekben egyértelműen rákkeltőnek bizonyult. Az Európai Vegyianyag-ügynökség idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait, ezért hatalmas felelőtlenség a vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni!

 

A PM írásbeli kérdést nyújt be, hogy az Orbán-kormány ne sunnyoghassa el az ügyben képviselt álláspontját. Követeljük továbbá a rákkeltő hatásúnak tartott vegyszer azonnali magyarországi betiltását, mivel az alkalmazása megengedhetetlen egészségügyi és környezeti kockázatot jelent.

 

Budapest, 2016. március 13.

a PM szakpolitikusa

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.