Megosztás
2013.4.23.

Budapesten mindössze harmada a kikapcsolódásra használható zöldfelületek aránya a bécsinek, és ennek a kevésnek a fenntartására is csak a szükséges pénz fele-ötöde jut. Azonban mindenki tehet azért, hogy élhetőbb, egészségesebb legyen saját környezete, amit a Goldman György tér esete is bizonyít.

A városszéli zöldterületek helyét elfoglalták a bevásárlóközpontok, mega-áruházak, lakóparkok. A város tüdeje helyett mára további forgalmat vonzó, beépített területekké váltak. A budapesti zöldfelület fenntartására sem jut elég pénz - a szakmailag szükségesnek mindössze 18-42%-a parkoktól függően. A leromló, nem gondozott zöldfelületeteket pedig elfoglalják, például a parkoló autók. Ezért a főváros zöldfelületi vagyona egyre csökken, az élhető és egészséges várostól egyre messzebb kerülünk.

Kattints a címre a folytatáshoz!

 

A Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciójának tagjai erre hívták fel két éve a figyelmet, amikor a Goldmann György tér gyepén parkoló autók útját kőkoloncokkal elzárták, és a területre cserjéket telepítettek. Az akciónk elérte hatását: a területet a kerület is gondozni kezdte, így mára szépen kizöldült. Jól példázza ez azt, hogy lehet és érdemes is tenni környezetünkért. Mindannyian megtehetjük, hogy gondozásba veszünk egy akármilyen kicsiny, talpalatnyi zöldet és újra élővé varázsolhatjuk. Most azért ültetünk fát, hogy felhívjuk a figyelmet a terület folyamatos ápolásának, megóvásának fontosságára. Mert csak így őrzik meg szépségüket, csak így teszik egészségesebbé a mi és gyerekeink környezetét. A Föld Napjának egyik legfontosabb üzenete, hogy „Rajtunk, rajtad is múlik, milyen környezetben élünk”. Arra biztatunk mindenkit, hogy fogadjon örökbe csak egy fát vagy egy foltnyi zöldet a környezetében.

A Fidesz a Kossuth-tér tarra vágásával tették emlékezetessé a Föld Napját. A PM és az Együtt 2014 közös, ”Ültessünk 2014 fát a választásokig” akciója azt is jelképezi, hogy a dúlás helyett az újjászületésnek, a közösen végzett cselekvésnek szeretnénk átadni a terepet az országban. Nem felélni, hanem szebbé tenni szeretnénk a ma élő és a következő nemzedékek jövőjét.

 

Budapest, 2014. április 22.