elektromos autó
Megosztás
2017.8.27. |

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a kormány által még 2015-ben beígért, ám azóta sem megvalósult elektromos autókhoz kapcsolódó villámtöltők ügyében. A Párbeszéd szerint a jelenlegi helyzet azért is aggasztó, mert az elektromos autók elterjedésének előfeltétele egy országosan kiépült gyorstöltő hálózat.

 

Mint ismert Varga Mihály még 2015-ben jelentette be, hogy a Jedlik Ányos Terv részeként 7 millárd forintot különítettek el 150 db villámtöltő berendezésre, amelyeket elsősorban az autópályák mentén valamint a megyei jogú városokban kíván elhelyezni a kormány, hogy az ország minél előbb beautózhatóvá váljon az ilyen típusú járművekkel is.

 

A kormány által 2015-ben bejelentett intézkedés üdvözlendő volt, ám sajnos az ígéretből nem lett semmi. Töltőállomások létesültek ugyan, ám gyorstöltők alig, márpedig a hosszabb távú elektromos autózásnak elengedhetetlen kelléke a gyorstöltés.

 

Nem kérdés, hogy jövőnk a környezettudatos közlekedési módokban is rejlik, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztése, továbbá a fosszilis alapú egyéni közlekedés (benzines autók) visszaszorulása mellett az elektromos autók terjedése a jó irány. A Párbeszéd szerint ezért 30-50 db jól elhelyezett gyorstöltő állomás létesítésére mielőbb szükség lenne annak érdekében, hogy az elektromos autózás valódi alternatíva lehessen Magyarországon is.

 

Budapest, 2017. augusztus 27.

V. Naszályi Márta

a Párbeszéd elnökségi tagja, budavári önkormányzati képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!