Párbeszéd
Megosztás
2017.7.18. |

Aki helikopterrel, luxusautóval jár nem érti, mi is a baj a fővárosi tömegközlekedéssel. Egy kismama, egy mozgáskorlátozott, egy kerekesszékes, egy törött lábú utas azonban tudja: néha jobb, ha el sem indul. A Párbeszéd szerint az akadálymentesítés nem pénzkérdés, mindenkinek jár, és a főváros kötelessége megoldani minden megállóban, hogy mindenki lejusson a metróba.

A Párbeszéd úgy látja, hogy a közpénzből felújítandó 3-as metrónál, előre megfontolt szándékkal kizárják az utazók egy jelentős csoportját. Nem lehet a mozgásukban korlátozott embereken, a kismamákon, az időseken és a bőröndjüket húzó turistákon spórolni. Az akadálymentesítés nem jótékonykodás. Ha családtagjaikkal utaznak, akkor nagyjából a főváros lakosságának harmadát érinti az akadálymentesítés és a mostani lehetetlen helyzet.

A párt józsefvárosi önkormányzati képviselője korábban kérdéssel fordult a VIII. kerület vezetéshez. Kocsis Máté polgármester azt mondta, lesz akadálymentesítés. Amikor azonban a kért adatokat kiadták, kiderült: a józsefvárosi és ferencvárosi metróállomások többsége kimarad az akadálymentesítésből, a Kálvin téren sem lesz lehetőség a 4-es metróra átszállni, sem a Népligetnél az 1-es villamosra, ahogy a Klinikákra érkező fővárosi betegeknek sem épül lift.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, hogy azért marad ki az állomások csaknem fele az akadálymentesítésből, mert a tervezés során nem sikerült idejében tisztázni, hogy atombiztos liftek kellenek-e. Az atombiztos liftek nyilván nagyon drágák, és mivel a kormány nem biztosít elegendő forrást vagy garanciát a felújításhoz, a főváros szakemberei így próbálták a költségeket csökkenteni.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége korábban külön levélben hívta fel a fővárosi önkormányzat figyelmét: a mozgásukban korlátozott emberek ne legyenek kizárva az M3-as metró használatából a felújítást követő 30-35 évre, miközben az Európai Unió strukturális alapokra vonatkozó szabályzata szerint is csak akadálymentes beruházás lenne támogatható. 

Budapest, 2017. július 18.

V. Naszályi Márta
elnökségi tag, I. kerületi önkormányzati képviselő

Dr. Erőss Gábor
elnökségi tag, józsefvárosi önkormányzati képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!