Megosztás
2021.7.20. |

 

Mészáros Lőrinc és cége folytatja a Fertő tavi beruházást, hiába tiltakozik ellene a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd is. A cölöpházak ledózerolása miatt semmiféle kártalanítást nem kaptak a tulajdonosok. A Párbeszéd ezért azonnali jóvátételt követel!

Mészáros Lőrinc és cége a Greenpeace, az UNESCO és a Párbeszéd tiltakozása ellenére is folytatja a Fertő tavi természetkárosító beruházást, az ott lakók érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva. Ha egy állami nagyberuházás útjában áll valakinek a háza vagy telke, akkor a beruházó általában megegyezik a tulajdonosokkal a kártalanításról vagy az ingatlan kisajátításáról. Az 1966 óta a partszakasz arculatához tartozó Fertő tavi cölöpházaknál azonban ilyesféle megegyezés fel sem merült: hiába vásárolták meg korábban többen is sok millióért az épületek bérleti jogát, fizettek helyi adót utánuk, ennek ellenére az állam még azt sem ismerte el, hogy ingatlanokról van szó. A helyzet pikantériája, hogy az állami cég a kezdetektől fogva azt próbálta bebizonyítani a cölöpházak tulajdonosainak, hogy az épületeknek nincs helye a tavon, holott az ingatlanok nem a beruházás területén helyezkednek el, vagyis érdekellentét sem áll fenn.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, ha egy Mészáros-cég megjelenik és csak szó nélkül tör-zúz egy beruházásnál, anélkül, hogy legalább kompenzálná a tulajdonosokat. A Párbeszéd azonban határozottan kiáll amellett, hogy kártalanítani kell a Fertő-kultúrtáj egyedülálló épületegyüttesének tulajdonosait, éppen ezért online petíciót indít.  Mészáros fizesse meg az általa okozott károkat!

 

Jakál Adrienn

a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője,

Győr-Moson-Sopron 4. vk. képviselőjelöltje

 

Kocsis-Cake Olivio

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese