Párbeszéd párt
Megosztás
2018.1.6. |

A Párbeszéd aggodalommal figyeli, hogy miközben a jelentős kormányzati segítségnek köszönhetően gyors ütemben gazdagodik az Orbán Viktorhoz közeli elit, addig az egészségügy működése a forráshiány miatt folyamatosan veszélyben van. A Párbeszéd szerint csak Mészáros Lőrinc 2017-es vagyongyarapodásából már jelentősen javítani lehetne az egészségügy helyzetén.

Több mint ötödével nőtt a hazai 100 leggazdagabb magyar vagyona, köztük Mészáros Lőrinc megötszörözte a vagyonát egyetlen év leforgása alatt. A Forbes magazin által nemrégiben közölt adatok alapján Mészáros Lőrinc történelmi tempóban gazdagodott az elmúlt egy évben, a közgazdasági szaklap becslése szerint ez 100 milliárd forintos vagyongyarapodást jelent. Az Átlátszó portál számítása szerint a korábbi gázszerelő jelenlegi vagyona a többszöröse a két Világháború közötti magyar nemesek mai értékre átszámolt vagyonának.

Tovább is van még, a hvg.hu összeszámolta az év végi fideszhaveri mérleget: Komoly osztogatásba kezdett a kormány az év utolsó napjaiban. Milliárdokat kapnak például különböző egyházak, újabb 37 milliárd forintot pumpálnak a fociba és a stadionokba, de végre jutott pénz a fogorvosoknak beígért milliókra és a Magyar Művészeti Akadémia-elnök zenekarának is, ahogy a tiszai raftingpálya előkészítésére is.

A Párbeszéd úgy véli, hogy az oligarchák folyamatos közpénzből való hizlalásából rendbe lehetne tenni a teljes egészségügyet is. A Párbeszéd szerint Mészáros idei vagyongyarapodásából jutna forrás az egészségügyi szakdolgozók 50 százalékos béremelésére, a mentősök 60 százalékos béremelésére, az ápolók munkakörülményeinek javítására, a kórházi fertőzések felszámolására, a praxis közösségek fejlesztésére vagy éppen a várólisták felszámolására. De a magyar kórházak 39 milliárdos adósságállománya is könnyen kifizethető lenne Mészáros idei vagyongyarapodásából.

A Párbeszéd 2018-ban ezért azon fog dolgozni, hogy Karácsony Gergely vezetésével egy olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely az oligarchák helyett az emberekre költ. Az egészségügy rendbetétele ugyanis nem pénz, hanem akarat kérdése.

Budapest, 2018. január 6.
Párbeszéd Magyarországért

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!