Megosztás
2014.3.10. |

A tavalyi három százalék körüli reálbér növekedés nem ellensúlyozza a tavalyelőtti három és fél százalékos reálbércsökkenést.

Aki ebben az országban él, azt aligha téveszthetik meg a kormány propagandaszólamai, amelyek a statisztikákat azok valós összefüggései nélkül mutatják meg. Ez nemcsak a közmunkásokkal fölpumpált foglalkoztatottsági adatokra igaz, hanem a béradatokra is.

 

A kormány szeretné sikerként beállítani, tavaly hogy 3,1 százalékkal nőttek a reálbérek, arról azonban nem beszélnek, hogy tavalyelőtt 3,5 százalékkal csökkennek. Még kevesebbet beszélnek arról, hogy   2012-ben az alacsony jövedelműeknek az adójóváírás kivezetése miatt 3,5 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a reálkeresetük. 2013-ban sem ők jártak jól, a szuperbruttó kivezetése nem érintette kedvezően őket.

A kormány arról is elfeledkezik, hogy a - mesterségesen és átmenetileg - nulla százalékra levitt inflációval nem tartható fenn a reálbér növekedés.  Ezt csak erősödő gazdasággal lehet elérni, amely a piaci munkahelyek számának növekedésében is megmutatkozna.

Az Együtt-PM folyamatos, fenntartható, és az alacsonyabb jövedelműket is elérő reálbér növekedést ígér, amely együtt jár a piaci munkahelyek sokasodásával is.

 

Budapest, 2014. február 21.

 

Együtt-PM Sajtó