Megosztás
2014.8.21. |

Szelényi Zsuzsanna írásban kérdezi Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert

 

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM Szövetség országgyűlési képviselője, a parlament költségvetési bizottságának tagja írásbeli kérdést nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, mivel nem látszik biztosítottnak, hogy az év végére valóban elérhető lesz a GDP-arányos államadósság csökkenése. Pedig az Alaptörvénybe is beleírták. Év végén ismét jönnek a megszorítások?

 

Habár a Fidesz beleírta még az Alaptörvénybe is, hogy az államadósság elleni harc elsődleges, azt politikai zászlajára tűzte, mára ez teljes kudarcot vallott. Orbán Viktor államadósság elleni szabadságharca is megbukott. Ma már cinikusan arról beszél, hogy a 85 százalékos adósságrátát nem is tartja olyan magasnak, mint az elmúlt években. Pedig az húszéves csúcsokat döntöget.

Tavaly év végén a kormány csak csalással tudta az adósságráta csökkentését elérni. Csaltak a számokkal, különböző trükkökkel egy hétre eltüntették az adósság érdemi részét, így az kevesebbnek mutatkozott a valóságnál. Csak csalással tudta a kormány a saját szabálya által előírt előző évi szint alá szorítani hazánk adósságát!

Ráadásul az Európai Bizottság júliusi jelentése kimondja: érdemi változtatás nélkül Magyarország nem tudja teljesíteni a Stabilitási és Növekedési Paktum államadósság csökkenésére vonatkozó referenciaértékét, és 2015 tavaszán visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás alá.

Szelényi Zsuzsanna az alábbi kérdésekre várja a miniszter írásbeli válaszát.

  1. További beavatkozások nélkül teljesül-e az államadósság rátájának Alaptörvényben előírt csökkenése?
  2. Amennyiben nem, milyen intézkedéseket tervez a kormány azért, hogy az Alaptörvényben előírt adósságráta-csökkenés teljesüljön?
  3. Várhatók-e az év végén költségvetési megszorító intézkedések, hogy a kormány által maga számára felállított szabály teljesüljön? Ha igen, kiket fognak ezek sújtani? Ha nem, milyen makropályából és költségvetési folyamatokból levezetett számítások állnak rendelkezésre, amelyek alátámasztják, hogy nem lesz szükség kiigazításra?
  4. Miniszter úr szerint összeegyeztethetők-e az Alaptörvényben előírt átláthatóság és fenntarthatóság elvével azok a módszerek, amelyekkel a kormány múlt év végén élt?
  5. Számíthatunk-e hasonló módszerekre, hogy hajszállal a tavalyi szint alá kerüljön az adósságráta?

 

Budapest, 2014. augusztus 21.

Együtt-PM Sajtó