Szabó Tímea
Megosztás
2017.7.11. |

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által márciusban meghirdetett 500 üresen álló háziorvosi praxisok eddig mindössze 10%-ára nyújtottak be pályázatot, amiből egyértelműen látszik: a kormány háziorvosi programja megbukott, így továbbra is kritikus állapotban van az alapellátás. A megalázóan alacsony támogatásmorzsák helyett a Párbeszéd a háziorvosi praxisok keretösszegének azonnali duplájára emelését követeli.

A kormány elbaltázott döntései és az arcpirítóan alacsony költségvetési támogatás az oka annak, hogy megbukott a háziorvosi praxisokra kiírt pályázat: 500 helyre 46 pályázó jelentkezett. A megítélt 20 millió forintos keretből nagyjából 100.000 forintos bért tud kigazdálkodni egy orvos, miközben rossz körülmények között dolgoznak, asszisztensekre már nem futja, és fejlesztésekre sincs pénz. A kormány annyit költ egy háziorvosi praxisra évente, amennyibe egyetlen toronyugrás kerül a vizesvébén.

A Párbeszéd szerint a keretösszeget meg kell duplázni 40 millió forintra, a rendelőket fel kell újítani, és praxisközösségeket kell létrehozni, hogy csökkenjenek az orvosok terhei. A betöltetlen praxisok ügyének megoldása nem tűr halasztást, ugyanis éppen azokban a régiókban nincsen orvos, ahol a legszegényebbek az emberek, akiknek nincsen pénzük arra, hogy beutazzanak egy nagyvárosba. A lopások és a pénzszórás helyett a kormány a betegellátást tegye végre rendbe!

Budapest, 2017. július 11.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!