Szabó Tímea Párbeszéd PM
Megosztás
2017.2.19. |

    Katasztrofálisnak tartja az ápolók helyzetét a Párbeszéd. Az ellenzéki párt társelnöke, Szabó Tímea vasárnap, a magyar ápolók napján Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010 és 2017 között 90-110 ezer forintot kapott egy kórházi dolgozó napi tizenkét óra munkáért, harminc-ötven beteg ellátásáért. Bár idén a kormány megemelte a minimálbért és a garantált bérminimumot, az intézkedés ebben a szektorban nem hoz javulást; továbbra is kizsákmányolják az alkalmazottakat, így veszélyben vannak a betegek és a kivándorlás folytatódása várható - értékelt.

    A minimálbér növelése az országgyűlési képviselő szerint óriási bérfeszültséget okozott: egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint egy húsz-harminc éve dolgozó. Emellett a körülmények is "siralmasak": egy átlagos budapesti kórház kardiológiai osztályán csupán havi 260 ezer forintot fordíthatnak eszközbeszerzésre, ami nagyjából ugyanakkora összeg, mint amekkorát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter londoni vagy milánói hotelszobájának bérlésére költöttek - tette hozzá Szabó Tímea.

    Közölte, határozati javaslatban kezdeményezik, hogy ne csak a minimálbéresek és a garantált bérminimumosok fizetését rendezze a kormány, hanem mindenkiét a bértáblán. Emellett azonnali 30 százalékos fizetésemelést akarnak elérni, továbbá azt, hogy a kabinet haladéktalanul üljön le tárgyalni az érdekvédelmi szervezetekkel.

    Kérdésre Szabó Tímea azt mondta, pártja olyan ellenzéki összefogásban vesz részt, amely bevonja az embereket; veszekedni nem kívánnak, őket a választók érdeke és a kormányváltás foglalkoztatja.

 

Budapest, 2017. február 19., vasárnap (MTI)

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!