akcio_mnb_20140320
Megosztás
2014.3.20. |

Matolcsy György jegybankelnök távozását követelték az Együtt-PM szövetség aktivistái a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházánál csütörtökön.

 
A Bajnai Gordon vezette pártszövetség tíz aktivistája 10 órakor jelent meg az MNB bejáratánál, és egy "Matolcsy: csak alkalmatlan vagy bűnös is?" feliratú molinót tartottak fel, majd ugyanilyen tartalmú lapokat ragasztottak az épület ajtajára, illetve szórólapokat szórtak az utcára.
    Barabás Richárd, az Együtt-PM aktivistája azt mondta: Matolcsy György alkalmatlan, mert ezoterikus gazdaságpolitikájával egekbe röpítette az államadósságot, bedöntötte a forintot és elüldözte az országból a munkahelyteremtő tőkét.
    Ha azonban államtitkot kotyogott ki külföldi bankároknak, ha szándékosan spekulált a forint ellen, akkor jogi értelemben bűnös, pénzügyi értelemben pedig hazaáruló - jelentette ki, hozzáfűzve: az Együtt-PM szövetség feljelentést tett Matolcsy György "kiszivárogtatása" miatt.
    Simándi Szelim aktivista felidézte: a gyanú szerint Matolcsy György 2011 novemberében egy ebéden bennfentes információkat osztott meg külföldi bankárokkal, akik ezen több millió dollárt kereshettek. Ha a volt kabinetfőnökének könyvében szereplő állítás igazolódik, Matolcsy Györgynek távoznia kell, ha pedig kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is tudott minderről, neki is követnie kell - mondta.
    A kétszer elismételt rövid beszédek után az akció véget ért. A résztvevőket rendőrök igazoltatták. Távozásuk után a jegybank alkalmazottjai eltávolították a papírlapokat az épület ajtajáról, egy takarítóvállalat dolgozói pedig megtisztították az úttestet.
 
Budapest, 2014. március 20. - MTI