Megosztás
2014.11.11. |

Ma van Szent-Márton napja, aki egyben a koldusok védőszentje is. Ezen a napon a népszokás szerint lakomát csapnak az emberek, majd ezt követően 40 napos böjt következik. Sajnos azonban ma Magyarországon több százezer embernek szinte alig fog valami az asztalára kerülni. A PM álláspontja szerint a helyzet tarthatatlan és új alapokra kell helyezni a szegénység elleni küzdelmet. Ennek egyik alapvető kiindulópontja a szférában dolgozók béremelése kell, hogy legyen.

 

Ma hazánkban szociális válság fenyeget: az éhezők száma egyre nő, a lakosság több mint negyede súlyos anyagi nélkülözésben él, már kb. 300.000 ember nem kap semmiféle szociális ellátást. Eközben a kormány tízmilliárdokat von el a rendszerből és ehelyett a közmunkába fektet be, ami jelenlegi formájában nem segít a szegénységből való kitörésben. 

 

Orbánék legfelháborítóbb húzása mégis az, hogy a napokban átverték a szociális szféra dolgozóit. Ugyanis nem írták alá azt a megállapodást a terület képviselőivel, melynek értelmében már jövőre nőne az ott dolgozók bére. A szakemberek helyzete rendkívül elkeserítő: az ágazat átlagkeresete 90.000 Ft körül van, így még a minimálbért sem éri el. 

 

A PM már többször támogatásáról biztosította a szférában dolgozókat és többször kértük bérük emelését a kormánypártoktól, amit úgy tűnik nem hajlandóak teljesíteni. Miközben százmilliárdok mennek el presztízsberuházásokra, addig 30 milliárd forintos béremelést már nem hajlandó végrehajtani a kormány. Pedig a helyzet nagyon rossz: hogyan várhatunk el egy szakembertől maximális teljesítményt és minőségi munkát, ha az őket is a saját szegénységük elleni küzdelem foglalja le?

 

Budapest, 2014. november 11.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke