Megosztás
2013.7.5.

Tarlós úgy adja el a Margitsziget bekebelezését, mintha ezzel új korszak kezdődhetne végre a szigeten. Pedig a főváros teljesen felesleges igazgatási és hatósági jogköröket vett magához, aminek semmi köze a sziget fejlesztéséhez. Az egész átvétel mögött az idegenforgalmi és iparűzési adóbevételek feletti rendelkezés áll: amit Rogán és a parlament két éve elvett Tarlóstól, azt most Tarlós egy MSZP-s polgármestertől próbálja visszavenni. Ami pedig a fejlesztéseket illeti, ott igazi ködösítés folyik: a főváros két év alatt még egy honlapot sem tudott összehozni a szigetre, de most 27 milliárdos fejlesztési csomaggal dicsekszik. Tényleg ez kell a szigetnek?

A fővárosban több, mint két éve lobbizom azért, hogy vegyék komolyan a szigetet és legyen egy olyan sziget gondnokság, ami valóban felelős a szigetért. Jelenleg a sziget gondnoka a Főkert, ami a zöldterületek fenntartását végzi, de rengeteg egyéb kezelő is van, például az FCSM, a Sport Főosztály, a Kulturális Főosztály, a BKK vagy akár a FÁNK (Fővárosi Állat- és Növénykert). Ezeket a különálló szervezeteket kellene összefogni, ami lehet akár egy főpolgármesterhez rendelt egység vagy egy megfelelő hatáskörrel rendelkező cég. (Jól működő példák New-Yorkban a Central Park és a Prospect Park gondnokságai.) Láthatóan az állami tulajdonú területek kezelőivel sem volt túl sikeres az együttműködés, amit jól mutatnak a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló elhanyagolt teniszpályák. Az itt üzemelő szállodákkal, magántulajdonú használókkal is rendszeresen együtt kellene működni. Nem ártana egy elkülönített pénzügyi alapot sem létrehozni, aminek a finanszírozásába vélhetően különböző szponzorok, de akár az itt tevékenykedő üzemeltetők is beszállnának, ha látnák, hogy mire fordítják a pénzüket. Évek óta beszélnek például egy saját honlap létrehozásáról, ami a fővárosnak egy fillérjébe nem kerülne, amennyiben rávennék a szállodákat, hogy segítsenek a finanszírozásában. Ezt két év alatt nem sikerült létrehozni, pedig csak egy asztalhoz kellett volna ültetni az érintetteket!!!

Margitsziget stratégiai terve 2008 végén készült el. Ebben azonnali, rövid-, közép-, és hosszútávú feladatokat határoztak meg, majd szépen betették a tervet a fiókba. Így fordult elő, hogy nemrég építettek egy csilivili, Európában egyedülálló szökőkutat a szigetre, aminek az átadásán szépen lehetett fényképezkedni. A stratégiai terv szerint – ami jó esetben iránytű a döntéshozóknak - ennél fontosabb azonnali teendők is akadtak volna.  A stratégiai terv előbbre sorolta, hogy ne locsoljanak tovább ivóvízzel, újítsák fel a burkolatokat, rendezzék a Margit-hídi fogadóterület közterületét, rendezzék a fővárosi tulajdonú elhanyagolt épületeket, a Sirály Csónakházat és az Európa Házat, készüljön integrált Margitsziget honlap, legyen egységes arculatuk a pavilonoknak és az utcabútoroknak, újítsák fel őket, dolgozzák ki a szponzori támogatások rendszerét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szökőkúttal egyidőben elkészült Rózsakert felújítása valóban esedékes volt már…

Ehhez képest Tarlós most előállt „A Margitsziget fejlesztési tervével”, ami gyorsan felsorolt majd 26 milliárd forintnyi fejlesztési igényt! Mivel gondolom, nincs ennyi pénze a fővárosnak, nem ártana ezeket is rangsorolni, intézkedési tervvé alakítani, egyeztetni és a fiók helyett használni. Gratulálok hozzá, hogy végre két és fél év után eljutottak oda, hogy elővegyék a meglévő terveket! A dokumentumban szereplő javaslatok nagy része láthatóan nem újkeletű, más része pedig teljesen ötletszerű, mint például a Lóvasút, amiről három sornál többet nem is tudtak írni. A tervezet ráadásul már a bevezetőben valótlanságot állít, miszerint az integrált fejlesztési elképzelés hiányzik a szigetről. Nem, nem az elképzelések hiányoznak, hanem a fent vázolt Sziget Gondnokság felállítása, ami képes összehangolni a sok szereplőt. (Hasonló gazdátlanság jellemzi a Városligetet, ahol a helyzet még ennél is rosszabb, ott a főváros helyett sajnos egy múzeumigazgató vette a kezébe a fejlesztéseket éppen.) Ráadásul ebben a fővárosi anyagban sincs szó olyan uszodakomplexumról, amit Orbán Viktor és Tarlós István vizionált a 2021. évi úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó és nyíltvízi világbajnokság helyszíneként. Erről a pályázatról egyébként július 19-én dönt a FINA bizottsága, ha nem kapjuk meg a rendezési jogot, talán elfelejtik… Mindeközben a sziget zöldterületeire az optimális összeg 42%-a jut, 2011-ben 295 millió forint.

Ezekre a fejlesztésekre hivatkozva ráadásul múlt héten átalakították a főváros közigazgatási rendszerét, létrehozva a kerületek mellett egy, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott közigazgatási területet! Teljesen feleslegesen kapott a főváros új igazgatási és hatósági feladatokat. Minek kiépíteni új szervezeti egységeket pl. a személyi adatokról, lakcímnyilvántartásokról, szociális igazgatásról, adósságkezelési szolgáltatásokról, állattenyésztésről szóló, rendőrségről, gyámügyről szóló jogszabályokban esetlegesen megjelenő feladatok végrehajtására? Minek kell ez a fővárosnak? Hát a bevételek miatt! A fővárostól Rogán Antal kezdeményezésére két éve a parlamentben elvették az idegenforgalmi adó- és illetékbevételeket, ami körülbelül 4 milliárdos kiesés a fővárosi büdzsének. Nagyon fájt ez akkor, hiszen a főváros rengeteg olyan tevékenységet végez (közösségi közlekedés, fürdők fenntartása, stb.), ami a turizmust is szolgálja, ráadásul Budapest idegenforgalmát is jó lenne egységesen kezelni. Ezt a fájó pontot kompenzálja most az, hogy az MSZP-s XIII. kerülettől visszaveszik ezeket a bevételeket, ahelyett, hogy az önkormányzati finanszírozási rendszert tennék rendbe. Jól fog még jönni a szállók iparűzési adója is, aminek eddig csak a fele illette a fővárost. Összesen évi kb. 130 millió forintról van szó a kerület szerint…

A sziget szabályozási tervét még mindig nem fogadták el, pedig már évek óta elkészült. Fejleszteni pedig addig nem lehet. Gondolom itt is ütköztek a kerületi és a fővárosi érdekek. És van egy másik terület, ami fontos volt Tarlósnak: a Duna-part. A Duna-parti ingatlanok átvételével egyidőbenlétrehozták a Duna-parti építési szabályzatot, így a fővároshoz került a Margitsziget területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelmények, jogok és kötelezettségek megállapítása. Ezt Tarlós tán azért kapta, mert korábban az építésügy terén is gyengítette a fővárost a parlament. Így sokkal kevesebb egyeztetéssel lehet majd például adhoc kormányzati vagy fővárosi fejlesztéseket keresztül vinni.

A sziget einstandja rossz irány, felesleges és agresszív. Kicsit olyan, mintha a főváros a korábbi pofonokért kárpótlásul kapott volna cserébe egy kis homokozót. De a főváros rossz útra tévedt, láthatóan a budapestiek kiállnak kedvenc parkjuk mellett. Most vasárnap délután háromtól lesz egy fórum a Nagyréten a sziget jövőjéről, remélhetően a főváros és a kerület is eljön. Menjünk oda és mondjuk el a véleményünket!

 

Fotó: FORTEPAN