Megosztás
2016.4.6. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) üdvözli a Kúria döntését, amely megnyitotta az utat a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás felé. A PM támogatja a népszavazási kezdeményezést, s annak célját: a vasárnapi boltzár eltörlését, ám csak abban az esetben, ha ez nem jár együtt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékának csökkenésével.

 

A kereskedelmi dolgozók jelenleg 100 százalékos vasárnapi pótlékot kapnak. A hatályos jogszabály kifejezetten a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényre hivatkozik, amikor ezt a mértéket meghatározza. A PM mindenképpen el akarja kerülni, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése a kereskedelmi dolgozók pótlékának csökkenését is jelentse.

A közvélemény-kutatási adatok ismeretében nem kétséges, mi lesz a vasárnap zárva tartásról szóló népszavazás eredménye: el kell majd törölni azt. A kormánynak nyilatkoznia kellene arról, hogy a neki nem tetsző véleményért nem a kereskedelmi dolgozókon fog bosszút állni. Ha visszatér a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzés, akkor a kereskedelmi dolgozóknak biztosítani kell az ezért járó méltányos kompenzációt.

 

Budapest, 2016. április 6.

Tordai Bence, a PM szóvivője

 

 

Párbeszéd: Veled!