Megosztás
2013.9.4.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint Magyarországon az egészségügyi ellátásban jelentős területi egyenlőtlenségek mutatkoznak, ami sérti a gyermekek egészséghez való jogát. A jelentés pár napja már nyilvános, de a kormány a füle botját sem mozgatja. Ennyit érnek a Fidesznek gyerekek?

Az ombudsman megállapította, hogy különösen a hátrányos helyzetű térségekben ellátott gyermekek egészséghez való jogát sérti a védőnői ellátás egyenlőtlensége, korlátozott elérhetősége, sőt: elérhetetlensége. Akadozik a védőnők és a gyermekorvosok, illetve házi gyermekorvosok együttműködése is. Egyre idősebbek a házi gyermekorvosok, és egyre mostohább körülmények között dolgoznak. Néhány megyében évek óta bajok vannak a kötelező védőoltások beadásával is. Egyes kórházakban a gyermekorvosi ügyelet is megszűnt – pl. Marcaliban.

Az MTA Gyerekesély Programjának szétverése, a pályázatok elhúzódása fennakadást okozott a Biztos Kezdet Gyerekházak programjában, és a rendszer egészének működésében is. Az ombudsman a jelentés megállapításai kapcsán intézkedést kért több minisztertől és az érintett megyei kormányhivataloktól is. Egyelőre hiába.

Az Együtt-PM követeli, hogy kormánytagok VIP-ellátása helyett a kormány érdemben foglalkozzon a gyermekek egészségügyi ellátásának javításával!

 

Szilágyi László, a PM országgyűlési képviselője, az Egészségügyi Bizottság tagja, az Együtt-PM szakpolitikusa

Szabó Tímea, a PM társelnöke, az Emberjogi Bizottság tagja

 

Dombóvár, 2013.09.03