Megosztás
2013.4.25.


A fideszes agrár-oligarchák földéhsége elérte azt a 400 hektárt is, ahol eddig a hazai ökogazdálkodás legfontosabb szakmai bázisa működött. A Párbeszéd Magyarországért szerint a családi gazdálkodók és a hazai biogazdálkodás is a Fidesz zsákmányszerző földpolitikájának áldozatául esett. 

A kormány lenyúlta, és hűbéresei között szétosztva elkótyavetyélte a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ több mint két évtizedes múltra visszatekintő, családi gazdálkodók százai számára iskolát jelentő ökológiai mintagazdaságának földjeit is. Míg az ökotermesztés az egész kontinensen látványosan fejlődik, idehaza a biogazdaságok területe folyamatosan csökken: jelenleg csupán a teljes termőterületnek mintegy 2 százalékát adja. A Kishantosi gazdaság 400 hektárját úgy pályáztatták meg, hogy a biogazdálkodás fenntartása nem volt feltétel. Vagyis a húsz éve tiszta, vegyszermentes terület elveszik az ökológiai gazdálkodás, a természetvédelem számára.  

A felelőtlen tékozlás és a fideszes földrablás ellentétes a magyar vidék, a fogyasztók és a fenntartható mezőgazdaság érdekeivel: a biotermékek korlátlanul exportálhatók Európába, és a munkaigényes kultúrák a kis földterülettel rendelkező gazdaságoknak is biztos egzisztenciát nyújthatnának. A kormány zsákmányszerző mohóságának megint az egész ország érdeke esett áldozatául. Földéhség helyett fogyókúra javasolt, elég volt a földrablásból!

 

2013. április 25.

Szabó Rebeka