Megosztás
2014.4.7. |

A PM tagjai, (vezetői és aktivistái egyaránt) egy éve ugyanazt mondják, ugyanazt mondjuk. Én is elmondtam már számos helyen, számos alkalommal, hogy akkor fogok jó lelkiismerettel felkelni április 7-én, ha elmondhatom, mindent megtettem a kormányváltásért. Végig nézve a PM megalakulása óta eltelt bő egy évet, őszintén és egyenesen elmondhatjuk, mi minden áldozatot meghoztunk azért, hogy eltávolíthassuk Orbán Viktor demokrácia-marcangoló rendszerét.
Amikor 2012 telén úgy döntöttünk, hogy pártot alapítunk, akkor azt azért tettük, mert világosság vált, hogy a számunkra fontos zöld-baloldali értékek, az elesettek és a munkájukból élők védelme nem valósítható meg Orbán Viktor uralma alatt.

A kormányváltás nem jött létre. Ennek okait mindenkinek mélyen magába nézve elemeznie kell. Számos olyan elágazás volt a kampány során, ahol a PM kisebbségi pozícióba szorult véleményével, s mások akarata érvényesült. Ezeket a döntéseket nyilván értékelni kell a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő emberekkel – és őszintén reméljük, hogy a szélesebb nyilvánosság is megismerheti az értékelés konklúzióit.

Közismert, hogy a Párbeszéd Magyarországért a kormányváltás mellett mindig síkra szállt a korszakváltásért is. Azt mondtuk, hogy nem elég azt akarni, hogy új kormány legyen, biztosítanunk kell azt is, hogy megújuljon a hazai politika. Ennek érdekében hangsúlyoztuk többször, hogy az összefogás kérdése éppúgy minőségi, mint mennyiségi kérdés, és hogy a nagy „egység” önmagában kevés. Úgy véltük, ugyanakkor, hogy a kormányváltás, a korszakváltás előfeltétele. A mostani eredmény talán legfontosabb tanulsága, hogy a sorrend láthatóan fordítva van, a kormányváltáshoz – legalábbis a baloldal esetében – először egy korszakváltás szükségeltetik.

A mai eredmény világosan mutatja, a baloldalnak meg kell újulnia!

Hidat kell képezni a pártok és azok között, akik kormányt akartak váltani, de számos ok miatt mégsem tudtak arra a szövetségre szavazni, amelynek legfőbb célja a kormányváltás volt.

Ma két üzenet van a jövőre nézve: a baloldal és a demokratikus ellenzék megújulása elöl nincs hova hátrálni.

Ami a PM-et illeti, egy év alatt óriási utat tettünk meg - de az érdemi építkezés még előttünk áll. Egy új formációként, az országos jelenlét kiépítése a következő nagy kihívás, ami előttünk áll. Célunk egyértelmű és ambiciózus. Mi már közelről ismerjük, hogy a Fidesz által bábszínházzá silányított parlamentben milyen mozgástere van az ellenzéknek. Azt is jól látjuk, hogy a Fidesz által totálisan leuralt média mellett, milyen feladat eljuttatni az üzeneteinket az emberekhez. Ezért a feladat egyértelmű: alulról kell lebontani az Orbán rezsimet.

Az Orbán-kormány ma végérvényesen rendszer lett. Rendszer, amelyben sem logika, sem ész, sem tisztesség nincs. A rendszer nem reformálható, a rendszer nem törvényjavaslatokkal dönthető meg, hanem társadalmi építkezéssel.

Holnaptól a PM folytatja a harcát, melyben még kérlelhetetlenebbül fog szembe szállni az Orbán-rendszer kártékony politikájával. Tudjuk az utunkat, hiszen az orbáni rendszer tettekben is legkeményebb ellenfelei voltunk. Újra kell teremtenünk a magyarországi zöld baloldali politika alapjait, és mielőbb el kell hoznunk annak idejét, hogy Orbán menjen.