Megosztás
2016.5.20. |

A magyarok háromnegyede támogatja, hogy Magyarország bevezesse az Alapjövedelmet. Azt, hogy ez előrelépés ötből négy ember számára, csak a Fidesz nem ismeri el. A Republikon Intézet kutatásából ugyanis kiderül: a kormánypárti szavazók 75 százaléka is az Alapjövedelem mellett van.

 

Bár a Fidesz-kormány igyekszik demagógiának és komolytalannak nevezni a Párbeszéd Magyarországért (PM) Alapjövedelem-koncepcióját, a Republikon Intézet legújabb felméréséből kiderül: a magyar társadalom döntő többsége egyetértene annak bevezetésével.

Nemcsak a baloldaliak közel kilenctizede, de a fideszes szavazók 75 százaléka, a Jobbikkal szimpatizálók 85 százaléka is bevezetné Magyarországon az Alapjövedelmet. Ezt azt jelenti, hogy az emberek támogatják a Párbeszéd Magyarországért tervét és úgy gondolják, tenni kell azért, hogy a 4 millió szegény országában mindenki egyet előre léphessen.

Az Alapjövedelem kiút a napi 10-12 órában 100-120 ezer forintért dolgozóknak, megoldás a kismamák támogatására, a családok segítésére és komoly bérnövekedést jelentene az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában is.

A PM már kidolgozta azt a költségvetési csomagot, amely kisvasút-, stadion- és pláza-építések helyett az Alapjövedelemre csoportosított át 2200 milliárd forintot. A Párbeszéd Magyarországért szerint az Alapjövedelem bevezetése ötből négy embernek előrelépést jelentene, és közvetve a társadalom minden rétege hasznát látná ennek a forradalmi újításnak.

 

Budapest, 2016. május 20.

Karácsony Gergely és Szabó Tímea

a Párbeszéd Magyarországért társelnökei

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!