Megosztás
2013.5.6.

A kormánypártok tárgyalni sem hajlandóak a visszaélések lehetőségét csökkentő E14-PM-es javaslatról.

 

Átláthatóbbá és igazságosabbá tette volna Szabó Rebeka törvénymódosító javaslata az állami földek használatba adását. A Mezőgazdasági bizottság kormánypárti többsége mai ülésén természetesen elutasította, hogy az országgyűlés egyáltalán megtárgyalja az indítványt.

 

Az E14-PM szövetség szerette volna igazságosabbá tenni a pályázati eljárást. Javasolták például, ha az NFA jelentősen túllépi az eredményhirdetésre megszabott határidőt, a pályázati eljárási díj kétszeresét vissza kéne fizetnie a gazdálkodók számára. Rendezték volna az állami földek megbízási szerződéssel történő hasznosításának körülményeit is, hiszen a javaslat előírta volna, hogy minden helyben élő gazdálkodó között arányosan osszák el a területet.

Mindez gátat vetett volna annak a sunyi gyakorlatnak, hogy átláthatatlanul, a pályázat érvénytelensége vagy határidő túllépése mögé bújva, megbízási szerződéssel egy-egy személynek vagy cégnek adják ki egy település szinte összes földterületének használatát, megfosztva ezzel számos helyi gazdálkodót a megélhetés lehetőségétől. A kormánypárti képviselők többsége azonban lehetőséget sem adott arra, hogy az országgyűlés tárgyalja az állami földek hasznosításával kapcsolatos hibák kijavítását, a visszaélések megelőzését. Mindez felveti annak a gyanúját, hogy a kormánypárti képviselőknek takargatnivalójuk van az ügyben.

 

2013. május 6.

 

Szabó Rebeka

országgyűlési képviselő

Párbeszéd Magyarországért

Együtt-PM Választási Szövetség