Szabó Tímea
Megosztás
2017.3.26. |

A Párbeszéd szerint még idén legalább 600 milliárd forintot kellene átcsoportosítani az egészségügy megmentésére: a szakdolgozók béremelésén túl a kórházak adósságrendezésére, eszközbeszerzésre és a munkakörülmények javítására kell mielőbb forrásokat találni. A jelenlegi helyzet ugyanis életveszélyes mind a betegek, mind pedig a dolgozók számára.

Az orvoskamara vezetője a napokban írt levelet a Miniszterelnöknek, hogy a helyzet tarthatatlanná vált. Legalább évi 600 milliárd többletforrás hiányzik az ágazatból, a szakemberhiány kritikus méreteket öltött, a betöltetlen háziorvosi praxisokat a most bejelentett 500 milliós támogatás ellenére sem tölti be majd senki, mert a munkakörülmények nem teszik lehetővé, hogy bárki elvállalja ezeket a feladatokat.

Az utóbbi időkben számtalanszor megmutatkozott a kormány inkompetenciája:  az influenzajárvány és a kanyarójárvány elégtelen kezelése, a kevés  oltóanyag, illetve, az hogy az influenzával kapcsolatos megelőzésre semmiféle kampányt nem indított a kormány; a János kórház botrányos működése, ahol olyan kevés az orvos, hogy még az áprilisi ügyeleti rendet sem tudják kialakítani.

A Párbeszéd szerint haladéktalanul vissza kell tenni az egészségügyből elvont százmilliárdokat és érdemi: a betegek és a szakdolgozók igényeit kielégítő rendszert kell kialakítani. Dolgozószobák, stadionok és Rolling Stones koncert helyett az egészségügyre kell a közpénzeket elkölteni.


Budapest, 2017. március 26.

Szabó Tímea

a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!