Megosztás
2021.7.6. |

 

A közpénzpazarló kisvárdai lówellnessberuházás kapcsán kiderült, hogy a NER még a lovakat is átveri: legfeljebb álwellnessben részesülhetnek. Friss hír ugyanis, hogy termálvíz helyett a közműszolgáltató által biztosított vizet használnák majd lórehabilitációra. A Párbeszéd ezért Palkovics Lászlóhoz és Varga Mihályhoz fordul a közpénzszivattyú leállítása érdekében.

 

A kisvárdai lówellness projektre több mint 2 milliárdot fizetett ki 2017-ben a kormány. Ráadásul a projektért a Magyar Lovassport Szövetség felelt eleinte. Szűk másfél év után aztán a beruházás elkerült a szakszövetségtől, a 2,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítványhoz kötődő céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölt ki a kormány. A céget a kormányrendelet megjelenése előtt alig egy évvel alapították.

Az ügyben tavaly feljelentést tettem, miután 3 év alatt semmi nem épült ott. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén azt válaszolta, hogy kitolták a projekt megvalósításának határidejét idén év végéig, ezért lezárta a nyomozást, miközben a beruházás érdemben el sem kezdődött.

Az adófizetők viszont pórul járnak, ez derül ki ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség minapi határozatából. Miután a NAV megszüntette az eljárást a költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentésem kapcsán, panasszal fordultam az ügyészséghez az adófizetőket ért kár megtérítése érdekében. A megyei főügyészség is elutasította a beadványt, de nem azért, mert szerintük nem érte kár az államot, vagy hogy ez ne lenne bűncselekmény, hanem mert nem az állam képviselője, hanem én mint Szabó Tímea tettem panaszt az adófizetőket ért több mint kétmilliárdos kár miatt az állam helyett!

Továbbá kiderült az is, hogy termálvíz helyett a közműszolgáltató által biztosított vizet használnák majd lórehabilitációra. A Párbeszéd ezért Palkovics Lászlóhoz és Varga Mihály miniszterekhez fordul, hogy a főügyészség válasza alapján jogosultként azonnal járjanak el a közpénzszivattyú leállítása érdekében.

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd társelnöke

 

Fotó: pixabay.com