Megosztás
2017.1.23. |

Évek óta visszatérő élménye a budapestieknek, hogy a téli hideggel és a szélcsenddel együtt a szmogriadó is megérkezik. A Párbeszéd szerint napokkal korábban be kell vezetni a forgalmi korlátozásokat és ingyenes tömegközlekedést biztosítani annak, aki az autó helyett a tömegközlekedést választja.

Az évente tízezrek haláláért és megbetegedéséért felelős, tízmilliárdos károkat okozó szmogra válaszul a főpolgármester szétteszi a kezét és kegyes tanácsokat oszt, mint az egyszeri javasasszony. Pedig a szmog nem fog elmúlni attól, hogy langyos libazsírral kenegetjük!

A kormányzat a környezetbarát kötöttpályás fejlesztési forrásokat nem a fontos vasút-, metró- HÉV- és villamosvonalak fejlesztésére fordította, hanem milliárdos játékvonatot épített két olyan állomás között, ahol senki nem akar utazni. A valódi előrelépéshez korszerű kerékpáros és közösségi közlekedésre van szükség, amely reális alternatívát jelent az autózás helyett. És ezt a közösségi közlekedést szmog esetén ingyenessé kell tenni. De a jeges buszmegálló nem alternatíva, sajnos nem a szmog az egyetlen téli veszély, amelyet a főváros képtelen kezelni.  A 10 napja leesett hó még mindig rá van fagyva a járdák jó részére, a gyalogátkelőknél, a buszmegállókban életveszélyes közlekedni.

A szmogriadó érdemi intézkedések nélkül értelmetlen: az autóállomány nagyjából harmadának kitiltásával nem lehet érdemben csökkenteni a már kialakult szmogot. A legnagyobb PM 10 és PM 2,5 terhelést okozó dízeljárműveket mind le kellene állítani, nem most, hanem már napokkal ezelőtt.

Kelet-Magyarországon, sőt a fővárosi agglomeráció településeinek egy részén is az utóbbi hetekben állandósult az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezés. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás nélküli településen élőket és a szegényeket hagyta leginkább magára. Ezekben a házakban és lakásokban rossz a szigetelés, és itt fűtenek rossz hatásfokú, sok szennyezőanyagot kibocsátó berendezésekkel. Tehát nemcsak a 3-as metró, hanem százezernyi lakás és milliónyi ház ontja a füstöt, de a kormányzat jó ideje halogatja a lakossági energiahatékonysági korszerűsítés támogatási pályázatának kiírását, pedig olcsóbb lenne a fűtés és jobb lenne a levegő.

A kormány és a főváros tehát a levegő minőségének megoldását a kedvező időjárásra bízza, hatékony intézkedések és felelős megelőzés helyett. Az uniós támogatásokat pedig magára költi: tavaly 37 milliárd állt rendelkezésre kormányzati épületek korszerűsítésére.

Vegyünk egy nagy levegőt és tegyünk végre érdemi lépéseket a jó levegőért!

Budapest, 2017. január 23.
Váradiné Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, fővárosi szakszóvivő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!