Megosztás
2013.9.23.

Szilágyi Péter lemondott az Országgyűlés jegyzői tisztségéről hétfőn - ezt a független képviselő maga jelentette be Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa döntését azzal indokolta, úgy érzi, megrendült benne a bizalom, így viszont nem tudja ellátni munkáját. Elmondta: a házbizottság két héttel ezelőtti ülésén az Országgyűlés elnöke, Kövér László felvetette a megbízatásából való visszahívás lehetőségét, a Ház vezetése viszont azóta sem kereste meg az ügyben, pedig elvárta volna, hogy tisztázzák, miért is szeretné visszahívni a házelnök.

 A független képviselő közölte: biztos abban, hogy mindez azért történt, mert az ülésteremben élt azzal a véleménynyilvánítási szabadsággal, amelyik meglátása szerint mindenkit megillet. Fenntartja magának a jogot, hogy az ülésteremben is kifejezhesse véleményét, emellett nem jutott el hozzá hivatalos panasz a jegyzői munkájával kapcsolatban - tette hozzá Szilágyi Péter.

Kérdésre válaszolva azt mondta, meglátása szerint csak rá vonatkozhat az a hétfői ülés napirendjén lévő pont, amely a személyi javaslatok között Az Országgyűlés jegyzőjének felmentése címmel szerepel. Egy másik kérdésre azt felelte, hogy lépése egyoldalú, azt a házelnöknek tudomásul kell vennie.

    A korábban a Lehet Más a Politika (LMP) frakciójában ülő, most a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló képviselőt a parlament 2010-es megalakulása után választották jegyzővé. Miután az LMP-frakció 2013. február 11-én megszűnt, Szilágyi Péter elveszítette ezt a posztot. Az Országgyűlés február 25-én azonban újra jegyzővé választotta az ekkor már független képviselőt.

    Szilágyi Péter szeptember 13-án számolt be arról, hogy információi szerint Kövér László házelnök vissza akarja hívni jegyzői tisztségéből. Azt mondta, sejtése szerint azért, mert az információs szabadságról szóló törvény módosító javaslatának szavazásakor, amikor "a trafikmutyi kirobbant", képviselőtársával, Karácsony Gergellyel egy "Loptok, csaltok hazudtok" feliratú táblát vittek be az ülésterembe.

    Az Országgyűlés sajtófőnöke akkor cáfolta a független képviselő ezen szavait. Szilágyi Zoltán közölte, az egyik házbizottsági ülésén az újjáalakult LMP-frakció bizottsági helyeinek elosztásáról és esetleges jegyzői posztjáról is szó volt, és a parlamenti pártok képviselői között konszenzus volt abban, hogy a független jegyző helyét az újjáalakult LMP-frakció jelöltje töltse be.

 

 

Szilágyi Péter lemondásával megelőzte a parlament döntését

Azzal, hogy Szilágyi Péter független képviselő hétfőn lemondott az Országgyűlés jegyzői tisztségéről, megelőzte a parlament állásfoglalását, amely a házbizottság egyhangú döntése alapján felmentését kezdeményezte volna - tájékoztatta az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-t hétfői közleményében.

Ismertették: az LMP-frakció újbóli megalakulásával helyreállt az a pártok közötti, az Országgyűlés 2010. május 14-i, alakuló ülésének előkészítéséről szóló írásos megállapodás, amely tartalmazza a jegyzők helyeinek elosztását.

Az LMP-frakció 2013. február 11-i megszűnése egy speciális helyzetet idézett elő, amelyet a parlamenti pártok nem kívántak precedensként kezelni. Kifejezetten erre a parlamenti ciklusra fogadták el, hogy a megüresedett jegyzői tisztséget Szilágyi Péter a továbbiakban független képviselőként töltse be - áll a közleményben. 

Az LMP képviselőcsoportja 2013. szeptember 1-jével azonban ismét megalakult. Mivel a fent hivatkozott megállapodás úgy rendelkezik, hogy az Országgyűlés által választott tíz jegyző közül három jegyzőre a Fidesz, két-két jegyzőre a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egy jegyzőre pedig az LMP frakciója tehet javaslatot, így az LMP frakciójának jelölési joga – újjáalakulásukkal – feléledt.

Ezért a házbizottság 2013. szeptember 12-i és 19-i ülésén konszenzus alakult ki arról, hogy a megállapodásban foglaltak érvényre juttatása érdekében a házbizottság javaslatot tesz Szilágyi Péter jegyzői tisztségéből történő felmentésére, erre azonban lemondása miatt már nem kerül sor - mutatott rá a sajtószolgálat.

Szilágyi Péter lemondását Kövér László házelnök az Országgyűlés hétfői ülésén be is jelentette. Tájékoztatása szerint az új jegyzőt az Országgyűlés jövő heti ülésén választják meg.

Szilágyi Péter hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemondott az Országgyűlés jegyzői tisztségéről. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa döntését azzal indokolta, úgy érzi, megrendült benne a bizalom, így viszont nem tudja ellátni munkáját. Elmondta: a házbizottság két héttel ezelőtti ülésén az Országgyűlés elnöke, Kövér László felvetette a megbízatásából való visszahívás lehetőségét, a Ház vezetése viszont azóta sem kereste meg az ügyben, pedig elvárta volna, hogy tisztázzák, miért is szeretné visszahívni a házelnök.

 



Forrás: MTI 

 

2013. szeptember 23.,