Megosztás
2013.5.26.

Ma van gyereknap, de ez ma, Magyarországon nem mindenki számára jelent örömöt.
Az UNICEF adatai szerint hazánkban a gyermekek többsége nélkülöz, ezzel az „eredményünkkel” utolsóként kullogunk az uniós országok között. Az Orbán-kormánynak köszönhetően 2010 óta folyamatosan nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek, drasztikusan nő a szegénység – ezzel együtt a gyerekszegénység – miközben csökken a középosztálybeliek aránya.

A kormánynak hiába van Felzárkózási Stratégiája, az Orbán-Simicska rezsim – súlyosan megsértve az ENSZ Gyermekvédelmi Egyezményét is – inkább azzal foglalkozik, hogy július 1-től büntethetővé tegye a kiskorú gyermekeket, és börtönbe, sőt előzetesbe is zárja őket.
Mindeközben a kormány elsorvasztotta a gyermekvédelmi alapellátást, megszünteti a babakötvényt, és törvényesíteni akarja a szegény gyerekek iskolai elkülönítését. Ez utóbbival hosszú távra garantálja a teljes leszakadást, azt, hogy ezeknek a gyerekeknek a túlnyomó része később még munkát se találjon magának, így ne lehessen hasznos tagja a magyar társadalomnak.

Emellett a gyermekek óvodai és iskolai étkeztetése az ígéretekkel ellentétben továbbra sem megoldott, mert a legszegényebb régiókban élők szinte egyáltalán nem jutnak meleg ételhez, és ez a szám évről évre növekszik.

Az Együtt 2014-PM Választási Szövetség meggyőződése, hogy egy európai befogadó társadalomban elfogadhatatlan, hogy több százezer gyermek szegénységbe kényszerüljön, magára maradjon. A Szövetség egyik legfontosabb célkitűzése a gyerekszegénység megállítása, minden gyermek emberhez méltó jövőjének alapvető biztosítása.
Nem engedjük a gyerekek iskolai elkülönítését. Minden gyereknek joga van a jó minőségű oktatáshoz függetlenül attól, hogy hova született. Meggyőződésünk szerint a teljes magyar társadalom érdeke, hogy az iskolai évek alatt minden gyermek megfelelő tudás szerezzen, és később munkát találjon.

Átalakítjuk továbbá gyermekétkeztetés rendszerét, és biztosítjuk a napi háromszori étkezést minden gyermek számára. Visszaállítjuk és bővíteni fogjuk a gyermekjogokat, és egy igazságos családi adórendszert fogunk kialakítani.

A kormány megalázó és elavult „fogat fogért” szemlélete helyett nem a gyermekek büntetésére, hanem a nevelésre és a befogadásra helyezzük a hangsúlyt. Tesszük mindezt azért, hogy Magyarországon a gyermeknap minden gyermek számára valódi örömünnepet jelentsen.

Szabó Tímea
A Párbeszéd Magyarországért társelnöke