Megosztás
2015.2.18. |

A PM nemrégiben a Legfőbb Ügyészséghez fordult azonnali vizsgálatot követelve Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak keszthelyi kikötővásárlása ügyében. A párt szerint az adásvétel érvénytelen, mert a jogszabályok szándékos kijátszásával kötötték azt. A Legfőbb Ügyészség most levélben jelezte a PM társelnökének, hogy az ügy kivizsgálását továbbította a Zala Megyei Főügyészségnek.

 

A keszthelyi kikötő vitatott eladása ügyében a PM elsőként lépett. Először a Zala Megyei Kormányhivatalhoz, majd a Legfőbb Ügyészséghez fordultunk, hogy állapítsák meg: a keszthelyi önkormányzat ügylete jogsértő, mert a nemzeti vagyontörvény értelmében minden 25 millió forint fölötti állami- vagy önkormányzati ingatlan értékesítésénél kötelező a versenyeztetés, ami ebben az esetben nem történt meg. A kikötő vásárlásakor hét millió forintot fizettek a vevők, ugyanakkor átvállaltak egy 22,8 millió forintos adósságot és egy 330 millió forint értékű feltőkésítést, ami együtt bőven meghaladja a törvény által előírt határt.

 

Azóta ráadásul kiderült: a versenyeztetés elkerülése szándékos volt. A keszthelyi önkormányzat és Tiborcz Istvánék egy ügyletsorozattal megpróbálták kijátszani a jogszabályokat, ami már nem csak a vagyontörvényt, hanem a hatályos Polgári Törvénykönyvet is sérti. A PM a kikötővásárlás semmissé nyilvánítását és az érintettek azonnali felelősségre vonását követeli. A Kúria néhány éve hasonló indokokkal érvénytelenítette a sukorói kaszinó-beruházáshoz kötődő telekcserét is.

 

A PM nem adja fel a küzdelmet. Nem hagyjuk, hogy Orbán Viktor baráti köre szemrebbenés nélkül nyúlja le az állami vagyont, miközben az ország fele teljes kilátástalanságban éli mindennapjait. Véget fogunk vetni a fideszes lopásoknak, a Gucci-demokráciának! 

 

Budapest, 2015. február 18.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke