Megosztás
2022.8.1. |

 

A  Párbeszéd minden évben megrendezi a zöld és igazságos jövőre fókuszáló fenntarthatósági táborát, amely idén látványos akcióval zárult. A Párbeszéd politikusai és aktivistái „A Balaton mindenkié” óriásfeliratot raktak ki gumimatracokból a tó vizére.

Az akcióban részt vett Szabó Rebeka és Tordai Bence is. A két társelnök szerint a NER elképesztő ütemben teszi rá a kezét a Balatonra, az einstandolás és a környezetrombolás sosem látott méreteket ölt. Az Orbán-kormányhoz közeli befektetők lassan teljesen kisajátítják és körbeépítik a Balatont, figyelmen kívül hagyva a helyi építési és környezetvédelmi szabályokat is. A luxusturistákat kiszolgáló szállodák, apartmanok, jachtkikötők szűkítik a Balatonhoz való hozzáférést a magyar családok számára, miközben a szabadstrandok és kempingek száma is egyre csökken.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd elnökségi tagja, soproni önkormányzati képviselő a Balaton és további nagy tavaink védelmében indított kampányt és aláírásgyűjtést, ugyanis hiába állították le a Mészáros Lőrinc-féle nagyberuházást a Fertő tónál, a környezeti károkozás így is jelentős. Szintén veszélyben van a tatai Öreg-tó a partra tervezett szállodaépítés miatt, miközben a Velencei-tónál a vízszint oly mértékben csökkent, hogy a terület egész ökoszisztémája is veszélybe kerül.

Magyarország legerősebb zöld pártjaként a Párbeszéd teljes szemléletváltozást követel a tavainkat illetően. Az elsődleges szempont csak a környezet védelme lehet, és nem az, hogy NER-vállalkozók zavartalanul tömhessék meg a zsebeiket. A Balaton nem lehet oligarcháké és spekulánsoké, mert a Balaton mindenkié!

 

Fotó: Járdány Bence