gyermekvédelmi reform
Megosztás
2017.10.31. |

Látszatmegoldást jelent az a ma megszavazott törvényjavaslat, amely örökre eltiltaná a gyermekek gondozásától a szexuális visszaélésben érintett szakembereket. A Párbeszéd szerint a jelzőrendszer megerősítésével, a béremelésekkel és a nagy létszámú intézmények szakmai alapú megszüntetésével kellene foglalkoznia a kormánynak.

 

Bár a Párbeszéd egyetért a módosításban megfogalmazott elvekkel, de annak nem lesz érdemi hatása, ugyanis ezek az esetek csak nagyon ritkán derülnek ki. A rendőrség gyakran az ott dolgozó szakemberek kihallgatása után lezárja a vizsgálatot. A gödi otthon bántalmazásai épp emiatt egy civil szervezet, a bicskei szexuális visszaélések pedig újságírók tényfeltáró munkája után került csak a nyilvánosság elé. Ebből is látszik, hogy bármiféle szigorítás érdemben nem oldja meg azt a fő problémát, hogy ezek az esetek szinte minden esetben az intézmények falai között maradnak és a hatósági vizsgálatig sem jutnak el. Az elmúlt 8 évben ráadásul a gyermekvédelmi ellátórendszer a szakadék szélére került. Óriási a szakemberhiány, az otthonokban közmunkások dolgoznak gyermekfelügyelőként, az intézmények élére pedig politikai kinevezettek kerülnek.

 

A Párbeszéd ezért újra benyújtja átfogó gyermekvédelmi javaslatát, ami megerősítené a jelzőrendszert a nagylétszámú intézmények megszüntetését szakmai alapokra helyezné, a hatóságoknak és a szakembereknek pedig továbbképzéseket biztosítana annak érdekében, hogy a bántalmazásos esetek minél előbb a napvilágra kerüljenek.

 
Budapest, 2017. október 31. 
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő
 
 
Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!