Jávor_Benedek_sajtótájékoztató_20140217
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM nem fogadja el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azon döntését, amelyikben a testület elutasította az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésük hitelesítését, ezért a választási szövetség a Kúriához fordul jogorvoslatért – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

 

A Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?" Az NVB hétfői ülésén hozott döntésében az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, amelynek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

Jávor Benedek a döntést úgy kommentálta: semmilyen meglepetés nem történt, "a Fidesz-delegáltakból összehordott Nemzeti Választási Bizottság teljesítette a politikai megrendelést". Nyilvánvaló, hogy az NVB nem szakmai érveket mérlegelt, "egész egyszerűen Orbán Viktor elvárásainak tett eleget" – jelentette ki. 

A politikus abszurdnak nevezte az NVB indoklását, véleménye szerint kérdésükkel nem a nemzetközi szerződést bocsátották volna népszavazásra. Hangsúlyozta, az állampolgárok véleményét arról akarták kikérni, hogy szeretnék-e az államadósságot 15 százalékkal növelni és látni, hogy a következő években hogyan bővül a nukleáris kapacitás Magyarországon.

Úgy fogalmazott: a referendum legfeljebb közvetetten kapcsolódhatott volna a nemzetközi szerződéses kötelezettségekhez. Egyúttal precedensértékűnek nevezte, hogy a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás ugyancsak érintett nemzetközi jogi kötelezettségeket, de akkor az Országos Választási Bizottság mégis lehetővé tette, hogy kikérjék az állampolgárok véleményét az ügyben.

 

Budapest, 2014. február 17.

 

Forrás: MTI