Párbeszéd
Megosztás
2018.12.20. |

Közösen lépnek fel a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló, általuk "rabszolgatörvénynek" nevezett jogszabály ellen a Jobbik, az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselői - jelentették be közös sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön.

    Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, elnökségi tagja hangsúlyozta, történelmi a pillanat: még nem volt rá példa, hogy a Fővárosi Közgyűlés valamennyi ellenzéki pártja együtt tartott volna sajtótájékoztatót.
    Azt mondta, az Orbán-rendszer budapesti ellenzéke a januári közgyűlésre közös előterjesztést készít, amelyben arra szólítják fel a testületet, tulajdonosként tiltsa meg a saját cégeinél a törvény alkalmazását. Ezen vállalatoknál több mint 10 ezer ember dolgozik, akiknek nem lehet az a sorsuk, hogy "rabszolgák" legyenek - tette hozzá.
    Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) felelőssége is, hogy ne alkalmazzák a törvényt a budapesti közüzemi cégeknél - hangoztatta Gy. Németh Erzsébet.
    A DK-s politikus felolvasta azt az öt pontot, amelyért az ellenzék az elmúlt időszakban tüntetett: a "rabszolgatörvény" azonnali visszavonásán túl kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, európai ügyészséget és független közmédiát követelnek.
    A jobbikos Tokody Marcell kiemelte, egységesen állnak ki és mondják, hogy a magyar munkavállaló nem "rabszolga", nem erőforrás, hanem ember.
    A kormány arról beszél, hogy milyen fontosak a családok, de el lehet képzelni, mi történik velük, ha még többet túlóráztatják majd a szülőket - hangoztatta.
    Azért nyújtják be az előterjesztést, mert Budapestnek példát kell mutatnia azzal, hogy cégei nem alkalmazzák a "rabszolgatörvényt" - fűzte hozzá Tokody Marcell.
    Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője hangsúlyozta: el akarják tiltani a budapesti cégeket a szemétszállítók, kertészek és más dolgozók "kizsákmányolásától".
    Úgy vélekedett, hogy Tarlós István nem száll harcba a munkavállalók jogaiért; egyetlen feladata, hogy kiszolgálja Orbán Viktor miniszterelnököt.
    "Jövőre el fogjuk kergetni a Fidesz helytartóját Budapestről", amely "Tarlósnál többet érdemel" - jelentette ki Horváth Csaba.
    Gál József, az LMP fővárosi képviselője szerint sokkal magasabb béreket érdemelnek a fővárosban dolgozók. Stadionépítések helyett fizetésekre kellene fordítani a forrásokat - vélekedett.
    A párbeszédes V. Naszályi Márta úgy fogalmazott: szomorú, hogy a kormány mindössze "eldobható emberi erőforrásnak" tekinti a munkavállalókat.

 

MTI

CSATLAKOZZ!