Megosztás
2016.7.25. |

A közmunkások bezsarolása a honvédségbe a közmunkaprogram kudarcának és a kényszermunka alapú társadalom építésének beismerése. A Párbeszéd Magyarországért felszólítja a kormányt, hogy a hadsereg munkaerőhiányát ne kiszolgáltatott közmunkásokkal orvosolja, hanem emeljenek béreket.

 

A közfoglalkoztatási program elvileg a valódi munkahelyek megszerzését támogatja – kevés sikerrel: nyolcból csak egy közmunkás tud megkapaszkodni a valódi munkaerőpiacon. A kudarcot a legújabb ötlettel, a kényszersorozással sem lehet elfedni: az államot katonaként szolgáló, 3-5 évre leszerződő hivatásosok munkája nem hasonlít a többihez, nem számít közönséges piaci állásnak, és nem lehet bárkit ennek vállalására kényszeríteni. Mégis: ha ma a több százezer közmunkás bármelyike nemet mond arra, hogy akár éles fegyverrel vethessék be ártatlan menekültek ellen, elveszíti minden jövedelmét és egészségügyi ellátását is.

 

A Párbeszéd Magyarországért ezért felszólítja Pintér Sándor belügyminisztert, hogy azonnal állítsa le a közmunkások kényszersorozását.

 

A Fidesz-kormány abszurd ötlete: a beteg embereket is közmunkába kényszerítő, napi 6 óra munkáért havi 28 ezres „fizetést” adó „speciális közfoglalkoztatás” már szerepel a programban, de úgy tűnik ennél is van lejjebb.

 

A Párbeszéd Magyarországért az emberellenes munkakényszer világa helyett az Alapjövedelmet ajánlja, amely erre a helyzetre is megoldást adna, havi 30 ezerrel növelve a közkatonák nettó bérét.

 

Budapest, 2016. július 25.

Tordai Bence 

a Párbeszéd Magyarországért szóvivője

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!