Megosztás
2020.5.20. |

A Fidesz és a KDNP képviselői bojkottálták az operatív törzs meghallgatását a koronavírus-járványhelyzettel összefüggésben az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén - mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 

Kifejtette: kérdéseket szerettek volna feltenni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult helyzettel összefüggésben, illetve a lélegeztetőgépek minőségét illetően. Arról is lettek volna kérdéseik, hogy bár Orbán Viktor kormányfő Budapestet tette meg bűnbakká a járványhelyzet miatt, kiderült, hogy vidéken jóval magasabb a fertőzöttek száma. A Fidesz és a KDNP képviselői azonban nem jelentek meg az ülésen, lehetetlenné téve annak megtartását - mondta az ellenzéki politikus, aki elképesztő arcátlanságnak nevezte a kormánypárti képviselők távolmaradását.

 

Megjegyezte: hiába próbálja a kabinet Karácsony Gergely főpolgármesterre és a fővárosra rátolni a Pesti úti idősek otthonában történtekért a felelősséget, egyértelműen kiderült az elmúlt hetek teszteléséből is, hogy a kormány a felelős. Elvárják, hogy miután egyértelművé vált, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház az egyik legsúlyosabb gócpont, Orbán Viktor kérjen bocsánatot Karácsony Gergelytől, az elhunytak hozzátartozóitól, illetve azoktól, akik a kormány felelőtlensége miatt fertőződtek meg - közölte. Jelezte, hétfőre ismét összehívják a bizottság ülését, és arra újból várják az operatív törzs képviselőit.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kabinet képviselői nem vesznek részt az ülésen. Egy későbbi alkalommal, a veszélyhelyzetet követően természetesen állnak a bizottság rendelkezésére, hogy tagjainak külön is beszámoljanak a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről - írták. Rámutattak: Korózs Lajos a bizottság elnöke immár sokadik alkalommal hívta meg a kormány és az operatív törzs képviselőit, akik eddig minden alkalommal eleget tettek a meghívásnak és a napi munkájuk és a napi sajtótájékoztatók mellett több órán keresztül álltak a bizottság rendelkezésére és ott is külön is beszámoltak a járvány aktuális helyzetéről. Szerdán a kormány képviselői azonban nem kívánnak élni a meghívással. A járvány elleni védekezés ugyanis is még teljes erőt és munkaidőt kíván mind a járványügyi hatóságoktól és az egészségügyi vezetéstől - közölték.

 

(MTI)