Szabó Tímea
Megosztás
2017.3.19. |

A Párbeszéd javaslatot nyújtott be az ápolók bérének legalább 30%-os emelésére, valamint munkakörülményeik javítására. A Népjóléti Bizottság kormánypárti többsége azonban nem támogatta a javaslatot. A kormány továbbra sem hajlandó semmit sem tenni a szakemberek elvándorlása ellen.

A minimálbér, valamint a garantált bérminimum év eleji megemelése komoly bérfeszültséghez vezetett a közszférában, így többek között az egészségügyi szakdolgozók között is. A szakszervezetek többször felhívták a figyelmet arra, hogy a minimálbéremelés miatt előfordul, hogy egy harminc éve dolgozó szakember keresete megegyezik egy pályakezdő fizetésével. A kormány ezzel azt üzeni, hogy a hosszú évek alatt megszerzett szakmai tapasztalat semmit sem ér, ezzel tovább folytatódik az ápolók elvándorlása.

Emellett az ápolók, nővérek munkakörülményei is kritikán aluliak. A kórházak lerobbantak, a munkavégzéshez szükséges eszközök sem mindig állnak rendelkezésre. Egy átlagos budapesti kórház kardiológiai osztályán csupán havi 260 ezer forintot fordíthatnak eszközbeszerzésre. A kormány nem becsüli meg ezeknek az embereknek a munkáját és figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy nélkülük össze fog omlani a teljes egészségügyi ellátás. A Párbeszéd tisztességes béreket és emberhez méltó munkakörülményeket követel minden szakember számára.

 
Budapest, 2017. március 19.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke
országgyűlési képviselő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!