Megosztás
2015.1.21. |

Mai sajtóhírek szerint Tiborcz István, Orbán Viktor veje karácsonykor kikötőt vásárolt a keszthelyi önkormányzattól. A PM a Zalai megyei Kormányhivatalhoz fordul, hogy megtudja: megtörtént-e a törvény által előírt versenyeztetés az ügyben.

 

Úgy látszik, hogy a Gucci táskák, aranyórák, Gíró-Szász yachtja után, egy kikötő kellett még a haverok hajóinak. A kikötőt megvásárló cégben a fideszes kormányzás haszonélvezői bukkannak fel, így például Tiborcz önkormányzati közbeszerzéseken meggazdagodott cége. 

 

A vagyontörvény és a költségvetési törvény értelmében minden 25 millió forint fölötti állami- vagy önkormányzati ingatlan értékesítésénél kötelező a versenyeztetés. A kikötővásárlásakor hét millió forintot fizettek a vevők, ugyanakkor átvállaltak egy 22,8 millió forintos adósságot és beígértek egy 330 millió forint értékű feltőkésítést is. A PM meggyőződése, hogy tranzakciót egyben kell értékelni, különben minden esetben ki lehetne kerülni a versenyeztetési előírást.

 

Ennek fényében a PM a Zala megyei kormányhivatalhoz, mint az ügyben a törvényességi felügyeletet gyakorló szervhez fordul, hogy vizsgálja ki a kikötő eladásának jogszerűségét.

 

Budapest, 2015. január 21.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke