Megosztás
2015.8.18. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a keddi, menekültekkel kapcsolatos bejelentések azt mutatják, hogy a kormányban "semmi emberség sem maradt" - erről a párt szakszóvivője beszélt sajtótájékoztatója után az MTI-nek. Barabás Richárd azt mondta, a tervezett lépések akár a genfi egyezményt is sérthetik.

 

    Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, a kormány pedig arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással kapcsolatos módosítása érdekében. 
    A PM-es politikus erre reagálva úgy fogalmazott: a bejelentések pótcselekvések, és nem adnak választ azokra a kihívásokra, amelyekkel az országnak szembe kell nézni. Szerinte a tervezett intézkedések szembe mennek olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyeket Magyarország is aláírt, ezért "nagyon valószínű, hogy hamarosan Strasbourgban találhatjuk majd magunkat". Példaként hangsúlyozta, hogy a genfi egyezmény kimondja, a menekülteket nem lehet azért büntetni, mert jogtalanul tartózkodnak egy ország területén.
    Ha az országot megbüntetik a kormány lépései miatt, akkor azt a magyar adófizetők fogják kifizetni - emelte ki. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök valóban az országra nehezedő nyomást szeretné enyhíteni, akkor egy közös európai fellépésért lobbizna.


MTI 2015. augusztus 18., kedd 16:37