Megosztás
2015.5.6. |

Hazánkban drámai mértékű a daganatos betegségek okozta halálozás. Ennek jelentős része abból adódik, hogy a diagnózist késve állítják fel. Mindeközben újabb 430 milliót költene a kormány luxus-autóbeszerzésekre. Ebből az összegből 20 ezer életmentő CT- vagy 10 ezer szintén életmentő MR-vizsgálat volna finanszírozható. A PM követeli, hogy kormányautók helyett a magyar emberek életének megmentésére költsék ezt az összeget!

 

Nemrég állt elő a kormányzat azzal az – orvosszakma által üdvözölt – tervvel, hogy 14 napon belül minden daganatos betegség gyanújával kezelt beteg CT-, MR- vagy laborvizsgálatára sort kell keríteni. De utána visszakoztak: végül csak akkor finanszírozzák a vizsgálatot, ha a gyanú beigazolódik. Ennek egyértelmű következménye az lesz, hogy minden marad a régiben, hiszen a kivéreztetett egészségügyi szolgáltatók nem tudják vállalni a ki nem fizetett vizsgálat anyagi kockázatát. Így, mivel a diagnózis nem születik meg időben, sok beteg kezelését továbbra is csak akkor kezdik majd el, amikor már áttétek keletkeztek, és az életkilátásaik emiatt romlanak.

 

A Párbeszéd Magyarországért követeli, hogy az újabb kormányzati luxus-gépkocsibeszerzésre költött 430 millió forint helyett biztosítsák annak fedezetét, hogy rákgyanú esetén minden vizsgálatot finanszírozzon az OEP. Autók helyett diagnosztikai vizsgálatokra, stadionok helyett az ápolók fizetésére költsön a kormány!

 

Budapest, 2015. május 6.

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja