Megosztás
2014.6.25. |

Reagálás Varga Mihály nyilatkozatára

 

A kormány ezzel a csomaggal ismét nem az alapproblémát kezeli: nem oldja meg azt a társadalmi válságot, melyet a forintot 2010 óta folyamatosan gyengítő, rossz gazdaságpolitikája okozott – szétveri viszont a gazdasági növekedés lehetőségeit.

 

Amit most látunk, nem más, mint kapkodás, minden korábbi társadalmi partnerség felrúgása, mely a válsághelyzetet nem kezeli, csupán a Kúria döntésére ad egy egyoldalú és rossz választ. Nem oldja meg azt a válságot, mely abból ered, hogy az Orbán-kormány 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, mely sokszor dilettantizmusból, néha pedig szándékosan gyengíti a forintot.

Mind a kormánynak, mind a bankszektornak van dolga az előállt társadalmi válsághelyzet kezelésében. A kormány most a bankokon akarja elverni a port, de korábban is láthattuk, hogy ennek végső soron mindig az adófizetők isszák meg a levét.

A ma bejelentett csomag értelmetlen, káros és hosszú távra lehetetleníti el a növekedést: stagnálást okoz a vállalati hitelezésben, rossz a kkv-knek, rajtuk keresztül pedig az polgároknak is. A vállalatok beruházásai és bevételei csökkenni fognak, nem teremtenek új munkahelyeket és általában rosszabb gazdasági teljesítmény, további szétszakadó társadalom következik ebből.

Ráadásul a csomag – a mostani elévülési szabályokkal – már megint ugyanannak a jómódú körnek ad újabb 100 milliárd forintot, akik korábban élni tudtak a végtörlesztés lehetőségével.

Az Együtt-PM Szövetség olyan megoldást tud támogatni, mely a társadalmi válsághelyzetet kezeli. Mint az korábban többször elmondtuk, megoldást jelenthetnek a Nemzeti Eszközkezelő feltőkésítése és valódi működtetése, egy új szociális bérlakásprogram elindítása, illetve az a – Bajnai-kormány idején működő, majd a Fidesz által megszüntetett – módszer, hogy aki elveszíti az állását, az két évig csökkentett törlesztőrészletet fizessen.

Az Együtt-PM már hetekkel ezelőtt – a Kúria jogegységi döntését megelőzően – törvényjavaslatot nyújtott be a parlamenthez, mely előírja az árfolyamrés visszamenőleges eltörlését. Akinek pedig e kalkuláció után túlfizetése van, azt számára ki kell fizetni. Ez a pénz jár az embereknek. Követeljük, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg javaslatunkat!

 

Budapest, 2014. június 25.

Együtt-PM Szövetség