Megosztás
2015.11.25. |

Hiába jelentette ma be Czibere Károly emberi erőforrás államtitkár huszadszorra is a 4,5 milliárd forint plusz állami forrást a szünidei gyermekétkeztetésre, attól még nem lesz igaz, hogy minden rászoruló gyerek enni kap majd a szünetekben. A Párbeszéd Magyarországért (PM) meggyőződése, hogy sem a most benyújtott törvény a maga kiskapuival, sem a támogatás mértéke nem elég a probléma megoldásához.

 

 

Czibere szerint jövőre 208 ezer gyermek jut ételhez a szünetekben, azonban a rendelkezésre álló másfél milliárd forintból erre maximum a nyári szünetben lesz lehetőség. Arról nem is szólva, hogy akkor még mindig marad 350 ezer rászoruló gyerek, aki nem jut meleg ételhez, ahogy azt az Orbán-kormány is elismeri.

 

A minisztérium ráadásul egy kiskaput épített be a jövő évre vonatkozó szabályok közé, ami alapján az önkormányzatoknak elég csak a szünidő két napján biztosítani az étkeztetést. Az idei téli szünet viszont 16 napos lesz.

 

A PM szerint, ha a kormány nem képes rendezni végre az éhező gyermekek ügyét, akkor Balog Zoltánnak és Czibere Károlynak is le kell mondania. A PM szerint ugyanis további 50 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a több, mint félmillió magyar gyermek is legalább napi egyszer meleg ételhez jusson a hétvégéken és a szünidőkben is. 

 

 

Budapest, 2015. november 25.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, PM-társelnök