Megosztás
2015.6.27. |

Az Orbán-kormány újabb szöget ver a demokrácia koporsójába azzal a módosító javaslattal, amellyel fizetőssé tenné a közérdekű adatigényléseket és megkönnyítené azok visszautasítását. A PM a javaslat visszavonását követeli, mivel az nem az adófizetők pénzét, csak az enyveskezű fideszeseket védené.

 

A PM szerint a Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényhez beadott módosító egyetlen célja, hogy megnehezítse a fideszes mutyik, lenyúlások és korrupciós ügyek felderítését.

 

A közérdekű adatigénylések nyomán derült fény a helyi fideszes kiskirályok számos botrányára, vagy az Orbán-közeli oligarchák: Mészáros, Garancsi, Töröcskei, Tiborcz, a miniszterelnök családtagjainak gyanús ügyleteire.

 

Miközben a közvéleményt képzelt ellenségek ellen hergeli, a Fidesz olyan javaslatot készül elfogadni, amely az információszabadság alapját számolná föl. Elfogadhatatlan az adatigényléssel kapcsolatos költségeknek az igénylőre terhelése, az adatok megismerési lehetőségének „túlzott többletterhelésre” hivatkozó korlátozása, a megismerhető adatok körének szűkítése.

 

A PM az elmúlt időszak egyik legfontosabb ügyének tartja az adatigénylés ellehetetlenítését. Enélkül esély sem marad arra, hogy megtudjuk, Lázár János mire költött milliókat az általunk fizetett luxusútjai során, vagy hány milliárd közpénzt utalnak ki a pénzmosoda Századvég-csoportnak. 

 

Budapest, 2015. június 27.

 

 

PM Sajtó