Megosztás
2017.1.30. |

A fővárosi önkormányzat pénteken megszüntette a szmogriadót, de ma reggelre ismét az egészségügyi határérték többszörösére emelkedett a szálló por koncentrációja Budapesten. A Párbeszéd szerint több autót kell kitiltani, már napokkal korábban és ingyenessé tenni az elővárosi közlekedést szmogiradó esetén.

A főpolgármester úgy tesz, mintha a szmog egy tőlünk független természeti jelenség volna. Pedig megelőzhető, az ártalmak csökkenthetők, de a Párbeszéd szerint már évek óta elmaradnak az érdemi intézkedések.

Az, hogy a múlt héti szmogriadó idején a kitiltott autósok ingyen használhatták a tömegközlekedést jó irány, de önmagában szánalmasan kevés. A Párbeszéd javaslata szerint a 0-4-es kategóriáknál jobb környezetvédelmi besorolású autók legalább felét is le kellene állítani ilyenkor és a közösségi közlekedést teljesen ingyenessé kell tenni erre az időre.

A Párbeszéd a kormánytól is választ vár: tervezik-e az elővárosi vonat- és buszközlekedést ingyenessé tenni a forgalmi engedéllyel utazóknak. Ez ugyanis szintén sokat segítene az agglomeráció és a főváros levegőjén, de választ várunk arra is, hogy miért húzódik hónapok óta a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére fordítható uniós támogatási pályázat kiírása. Ezzel nemcsak a levegőbe jutó szennyezés csökkenne radikálisan, hanem a családok fűtésszámlája is.

Nem várni kell a jó szelet, hanem megelőzni a szmogot!

Budapest, 2017. január 30.
Váradiné Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, fővárosi szakszóvivő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!