Megosztás
2015.12.23. |

Legalább kétszeres áramár-növekedés és 60 éven át elképzelhetetlenül magas kihasználtság kell ahhoz, hogy a paksi bővítés valaha is megtérüljön – ez derül ki a kormány által megrendelt „független” tanulmányból. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az immár a kormányoldalon sem vitatott tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a bővítési beruházást nem szabad megvalósítani.

 

Ha minden a kormány elképzelései szerint alakulna a következő hat évtizedben, talán nullszaldós lehetne az évszázad üzletének kikiáltott paksi bővítési beruházás – állítja az a tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg a magyar-orosz bővítési megállapodás összehozásában is szerepet vállaló lobbicégtől.

 

Ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas bukás, mindössze a következő feltételeknek kell teljesülniük: durva áramár-növekedés, hatvan éven át 96 százalékos kihasználtság egy ismeretlen, sehol a világon nem működő új reaktortípus két blokkjánál, az előzetes idő- és költségtervek pontos betartása (ami még egyetlen európai atomerőmű-építésnél sem sikerült), és a csatlakozó beruházások nulla forintért történő megvalósítása.

 

A PM szerint nonszensz, hogy az Orbán-kormány egy 2015. szeptemberi, méltatlanul alacsony színvonalú tanulmánnyal próbálja alátámasztani a 2014-ben aláírt bővítési szerződéseket.

 

Az megnyugtató, hogy immár a kormányzati tanácsadók is látják: a beruházás csak a jelenlegi áramár megduplázódása esetén térülhet meg. Érthetetlen ugyanakkor, miért ragaszkodnak a valóban független elemzők prognózisaiban nem szereplő drágulási forgatókönyvhöz, illetve az áremelkedés nélkül pénzügyi csőddel fenyegető bővítéshez.

 

A PM meggyőződése, hogy a tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a szabálytalanul elindított, szükségtelen, drága, és a magyar energiafüggetlenség szempontjából kifejezetten káros bővítési konstrukciót minél előbb le kell állítani.

 

 

Budapest, 2015. december 23.

Jávor Benedek,

a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője

 

 

Új. Bal. Zöld.